Με διψήφια ποσοστά τρέχει η αύξηση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι και φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα καταγράψει νέο ρεκόρ. Αν μάλιστα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, ίσως έχουμε και ρεκόρ-έκπληξη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι αφίξεις και οι εισπράξεις σημειώνουν άνοδο σε ποσοστό πάνω από 20% σε επίπεδο 4μήνου.
Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η επιβατική κίνηση παρουσίασε άνοδο για έκτο συνεχόμενο μήνα, έναντι του 2023, κάτι που, εκτός του ότι επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι όλα βαίνουν καλώς σε σχέση με την γενική πορεία των μεγεθών του τουρισμού φέτος, δείχνει ότι η Αθήνα έχει πολλά περιθώρια ανόδου ως ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Άλμα της κίνησης τον Ιούνιο
Το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι ότι η άνοδος δεν έρχεται μόνο από τις παραδοσιακές δυνάμεις που στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και από άλλες αγορές εκτός Ευρώπης, δείχνοντας πως υπάρχει ισχυρή δυναμική, καθώς προσθέτουν σταδιακά τη χώρα μας στον χάρτη των αγαπημένων προορισμών των κατοίκων τους.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας τον Ιούνιο του 2024 ανήλθε σε 3,30 εκατ., αυξημένη κατά 12,9% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Ιουνίου 2023. Σε σχέση με το 2019, η αύξηση έφτασε το 26,3%, ενώ κατά την περσινή χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, η άνοδος σε σχέση με την προπανδημική χρονιά υπολογίστηκε στο 20%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η άνοδος της επιβατικής κίνησης προήλθε τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή κίνηση, ωστόσο το ποσοστό ανόδου της διεθνούς κίνησης έναντι της εγχώριας ήταν διπλάσιο τον φετινό Ιούνιο έναντι του Ιουνίου του 2023.
Συγκεκριμένα, η εγχώρια επιβατική κίνηση έφτασε τους 994.350 επιβάτες, αυξανόμενη κατά 7,5% έναντι των 925.029 επιβατών του Ιουνίου 2023.
Η διεθνής επιβατική κίνηση έφτασε τους 2.306.387 επιβάτες, αυξανόμενη κατά 15,4% έναντι των 1.998.208 επιβατών της περασμένης χρονιάς.
Οι καλές επιδόσεις του Ιουνίου συνέβαλαν στις θεαματικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου, με την επιβατική κίνηση το συγκεκριμένο διάστημα να φτάνει τους 14,01 εκατ. επιβάτες. Συνολικά, κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου σημείωσε άνοδο της τάξης του 16%, με την κίνηση εσωτερικού να αυξάνει κατά 8,6% και την κίνηση εξωτερικού κατά 19,5%.
Ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών του 2024 ανήλθε σε 119.853, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 13,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 6,4% και 19,0% σε σχέση με το 2023.
Ποιες αγορές έφεραν το μεγάλο άλμα
Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν σημαντικές προσδοκίες, καθώς δείχνουν ότι, εκτός από τις παραδοσιακές αγορές του τουρισμού που αποτελούν διαχρονικό στήριγμα της χώρας, ανεβάζουν ταχύτητα και προορισμοί εκτός Ευρώπης, μερικοί εκ των οποίων παρουσιάζουν υψηλή μέση δαπάνη, ενώ άλλοι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στα προ πανδημίας μεγέθη τους.
Ας δούμε αναλυτικά:
- ΗΠΑ: Σε κορυφαία αγορά εκτός ευρωπαϊκών συνόρων αναδεικνύεται για παράδειγμα η αμερικανική, με τους επιβάτες από τις ΗΠΑ να φτάνουν τους πρώτους πέντε μήνες του έτους τους 290 χιλιάδες, καταγράφοντας αύξηση 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Να σημειωθεί ότι η αμερικανική αγορά παρουσιάζει υψηλή μέση δαπάνη, ενώ οι επισκέπτες από την άλλη μεριά του Ατλαντικού επιλέγουν να παραμένουν στη χώρα μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τροφοδοτώντας όλη την αλυσίδα αξίας του κλάδου. Συμπληρωματικά, με τις ΗΠΑ, ενδιαφέρον παρατηρείται και από την αγορά του Καναδά, η οποία σημείωσε οριακή άνοδο της τάξης του 1% σε σχέση με πέρυσι, αλλά συγκαταλέγεται στο top 20 των χωρών του ΔΑΑ.
- Κίνα: Στις αγορές που ανακτούν την προ πανδημική δυναμική τους εντάσσεται και η κινεζική αγορά, με τους Κινέζους τουρίστες που έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας το πρώτο πεντάμηνο να φτάνουν τους 62 χιλιάδες, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 145% έναντι του 2023. Η εν λόγω αγορά, προ πανδημίας, παρουσίαζε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επανήλθε στην κανονικότητα – χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς – τον περασμένο Αύγουστο. Έκτοτε κινείται ανοδικά, προσεγγίζοντας σταδιακά τα προ-πανδημικά της μεγέθη. Την περασμένη χρονιά δε, μέσα σε μόλις έξι μήνες, κατάφερε να αναπληρώσει το 90% της προπανδημικής δυναμικής της.
- Τουρκία: Σημαντική αύξηση 93% σε σχέση με το 2023 παρουσιάζει η αγορά της γείτονος.
- Αυστραλία: Ανακάμπτει και ο μακρινός προορισμός της Αυστραλίας, ο οποίος ξεπέρασε κατά 39% τις περσινές επιδόσεις το πρώτο πεντάμηνο.