Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χρεοκοπία FTI: Μεγαλώνει το ρίσκο για την τουριστική βιομηχανία - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα

Το περιβάλλον στον τουρισμό είναι ιδιαίτερα εύθραυστο, όπως αποδεικνύεται από την σημερινή πτώχευση του αυτοαποκαλούμενου τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού ομίλου στην Ευρώπη, του FTI Group. Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες, αφενός διότι τα προβλήματα της γερμανικής εταιρείας δεν είναι καινούργια και αφετέρου επειδή η τουριστική σεζόν μόλις ξεκίνησε, ενώ οι οφειλές από προηγούμενες χρήσεις είναι σχετικά ελεγχόμενες.

Το μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική τουριστική βιομηχανία δεν είναι η ίδια η πτώχευση, αλλά το γεγονός ότι αυτή προστίθεται σε μια σειρά ανάλογων γεγονότων στο πρόσφατο παρελθόν, με αποκορύφωμα την πτώχευση της Thomas Cook, που έχουν αφήσει τα σημάδια τους στον τουρισμό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.

►Διαβάστε επίσης: AEGEAN: Μία διαδρομή 25 ετών που την ανέδειξαν ως κορυφαία περιφερειακή δύναμη στην Ευρώπη

Αυξάνεται το ρίσκο και η ανησυχία 

Το ρίσκο αυξάνεται και αυτό προκαλεί ανησυχία σε όλη την τουριστική αλυσίδα. Παράγοντες του τουρισμού επισημαίνουν ότι είναι μάλλον ασυνήθιστο για μια επιχείρηση αυτού του μεγέθους να κατεβάζει ρολά στις αρχές της περιόδου. Από τη μία, είναι θετικό για την αγορά ότι η εταιρεία δεν πρόλαβε να δημιουργήσει μεγάλες επισφάλειες και να αφήσει "αμανάτι" στη χώρα χιλιάδες τουρίστες, αλλά από την άλλη δείχνει ότι δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που θα αποτρέψουν ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αλλάξει η παγκόσμια αρχιτεκτονική της αγοράς και να επιστρέψουμε στις πατροπαράδοτες αρχές της ελεύθερης οικονομίας. Με λίγα λόγια, ίσως είναι προς όφελος της συνολικής οικονομίας να αφήνουν οι αρχές των εκάστοτε χωρών τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις να πτωχεύουν, αντί να τις διατηρούν «με αναπνευστήρα», μεταφέροντας το πρόβλημα και πολλές φορές μεγεθύνοντάς το.

Οι άμεσες επιπτώσεις για τον ελληνικό τουρισμό 

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς αναφέρουν ότι το πρόβλημα που δημιουργείται στο εσωτερικό είναι σχετικά ελεγχόμενο, βάσει των στοιχείων και των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες μέχρι αυτή τη στιγμή.

Ας δούμε συνοπτικά τις άμεσες επιπτώσεις:

  • Θα ακυρωθούν δεκάδες χιλιάδες αφίξεις, καθώς αυτόματα ακυρώνονται όλες οι κρατήσεις. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός είναι περίπου 150.000 έως 200.000 και αφορά κυρίως την Κρήτη και δευτερευόντως τη Ρόδο.
  • Οι οφειλές από παρελθόντα έτη ήταν σημαντικές, περίπου 60 έως 80 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι περισσότερες καλύφθηκαν τους προηγούμενους μήνες και μένει περίπου 1 έως 2 εκατ. ευρώ, κυρίως σε μικρές μονάδες, με βάσιμες ελπίδες ότι και αυτό το ποσό θα καλυφθεί παρά την πτώχευση.
  • Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται ξεκρέμαστοι περίπου 7.500 τουρίστες, κάτι που αποτελεί ίσως το πιο δύσκολο πρόβλημα.

Υπάρχουν κάποιες μικρές οφειλές από την τρέχουσα περίοδο, οι οποίες όμως κρίνονται διαχειρίσιμες.

►Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Top προορισμός Δωδεκάνησα και Επτάνησα - Αδύναμος κρίκος οι Κυκλάδες - Ευχάριστη έκπληξη οι Τούρκοι

Το ιστορικό της χρεοκοπίας

Σύμφωνα με τη γερμανική BILD, η διοίκηση της FTI βρισκόταν όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά το αίτημα της εταιρείας. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση διεκδικεί την επιστροφή της χρηματοδότησης που είχε καταβάλει στην FTI ως βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα προβλήματα της FTI, με έδρα το Μόναχο, είχαν αρχίσει πριν την πανδημία. Έλαβε χρηματοδοτική βοήθεια 595 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατ. ευρώ από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας.

Στο κενό η προσπάθεια διάσωσης 

Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Centares θα αγόραζε την FTI, αναλαμβάνοντας το χρέος της ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και επενδύοντας επιπλέον 125 εκατ. ευρώ σε νέα κεφάλαια. Ωστόσο, οι απαραίτητες εγκρίσεις της εξαγοράς από τις Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες καθυστερούσαν και η FTI αντιμετώπιζε έλλειψη ρευστότητας. «Τα στοιχεία για τις κρατήσεις είναι πολύ κατώτερα των προσδοκιών παρά τα θετικά νέα», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι «πολλοί προμηθευτές έχουν επιμείνει σε προκαταβολές».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα