Τα έργα υποδομής σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές αποτελούν ένα μεγάλο αγκάθι για τον βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι περισσότεροι επιχειρηματίες ή επιχειρηματικά σχήματα που έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα προβληματίζονται σημαντικά για το μεγάλο έλλειμμα που παρατηρείται στην χώρα.
H αγορά και οι ελλείψεις
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι ένας από τους ισχυρούς παράγοντες που περιοχές όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη που πέρυσι σε μία χρονιά ρεκόρ για την Ελλάδα, κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο είναι και η έλλειψη έργων υποδομής. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, στην Μύκονο για παράδειγμα το οδικό δίκτυο είναι σε όχι καλή κατάσταση, ενώ και η πρόσβαση στη χώρα είναι προβληματική.
Σε άλλες περιοχές της χώρας που αποτελούν πόλο έλξης, τόσο τα λιμάνια, όσο και τα αεροδρόμια δεν είναι σε κατάσταση που θα έλυναν προβλήματα, αντίθετα δημιουργούν προβλήματα.
Και δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Όπως σημειώθηκε πρόσφατα σε ημερίδα, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι παρά τις θετικές προοπτικές του κλάδου, υπάρχουν και σημαντικές προκλήσεις. Πιο συγκεκριμένα έγινε αναφορά σε προκλήσεις που παραμένουν χωρίς απάντηση, όπως είναι η εύρεση και διατήρηση εξειδικευμένου προσωπικού, το ιδιαίτερα χρονοβόρο και περίπλοκο αδειοδοτικό σύστημα για νέες επενδύσεις.
►Διαβάστε επίσης: Σε real estate και τουρισμό η μερίδα του λέοντος στις επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα
Αγκάθι οι υποδομές
Επίσης σημειώνεται στο ίδιο σκεπτικό ότι υπάρχουν ελλείψεις σε κατάλληλες υποδομές, όπως συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης και λιμενικές εγκαταστάσεις σε μια σειρά από τουριστικούς προορισμούς, κάτι που σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς οδηγούν στην υποβάθμιση του προϊόντος, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται.
Στο μεταξύ στην ανάγκη χάραξης εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τον ελληνικό τουρισμό, στα πρότυπα της μελέτης που έχει ήδη υλοποιήσει ο ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος του συνδέσμου, Γιάννης Ρέτσος, υπογραμμίζοντας ότι η διατήρηση του ελληνικού τουρισμού στην κορυφή είναι δυσκολότερη από την κατάκτηση της.
►Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια στα τρόφιμα: Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στην Ευρώπη - Ποιες χώρες την ξεπερνούν
Εκτοξεύθηκε ο τουρισμός το 2023
Το 2023 ο ελληνικός τουρισμός εκτοξεύτηκε σε αφίξεις και έσοδα, γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΤΕ, αφού στην εξαετή του θητεία έδωσε την μάχη με την διαχείριση της πανδημίας αλλά και ο ίδιος συνέβαλε, ώστε ο τουρισμός να αποκτήσει ισχυρή θεσμική εκπροσώπηση, όπως ο ίδιος επισημαίνει.
Το καταπληκτικό ρεκόρ των 20,5 δισ. ευρώ στο ενδεκάμηνο του 2023, δεν ήρθε τυχαία, σημείωσε ο Γιάννης Ρέτσος και για το λόγο αυτό απαιτεί σημαντικές προσπάθειες και δράσεις για την διατήρηση τους.
Ο τουρισμός είναι ένας κύκλος, που όταν η ελληνική τουριστική βιομηχανία βρεθεί σε καμπή , θα πρέπει η χώρα και οι επαγγελματίες να έχουν τα εργαλεία να την διαχειριστούν, υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Πάντως κάμψη των τουριστικών μεγεθών ο Γιάννης Ρέτσος δεν βλέπει την τρέχουσα χρονιά αφού εκτιμά ότι το 2024 θα είναι καλύτερο από το 2023, αν δεν υπάρξουν έκτακτα γεγονότα. Στο μεταξύ διευκρινίζει ότι ένας καθοδικός κύκλος με πτώση 10% στα τουριστικά μεγέθη δεν θα είναι καταστροφικός, αφού εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία δεν θα βιώσει για δεύτερη φορά καταστάσεις χρεοκοπίας και πανδημίας
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!