Υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού με θέμα «Διατάξεις για την Ενίσχυση της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης». Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν η ΝΔ και οι «Σπαρτιάτες», ενώ καταψήφισαν, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Νίκη. Η Ελληνική Λύση, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας τοποθετήθηκαν με το «παρών».
Με τον νέο πλέον νόμο προωθείται η ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών αλλά και η σύσταση δομής για την επιστημονική παρακολούθηση των εξελίξεων στον τουριστικό τομέα. Παράλληλα ρυθμίζονται οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του Υπουργείου Τουρισμού.
Με τις ρυθμίσεις του νόμου:
- Συστήνεται το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού. Δίνεται θεσμική υπόσταση σε ένα συμβουλευτικό όργανο, με εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στον σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την υλοποίηση της εθνικής τουριστικής πολιτικής. Προωθείται έτσι η διάχυση της εθνικής στρατηγικής σε όλη την Επικράτεια, οι συνέργειες και ο διάλογος με την τοπική αυτοδιοίκηση.
- Προβλέπεται η σύσταση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, με σκοπό την ενημέρωση του Υπουργού Τουρισμού για ζητήματα ανάπτυξης του οινοτουρισμού, αλλά και τη μέριμνα για την προώθηση και προβολή της μορφής αυτής του τουρισμού αλλά και των επισκέψιμων οινοποιείων και των μονάδων παραγωγής.
- Θεσμοθετείται επίσης στο Υπουργείο Τουρισμού το Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, σε συνέχεια και σχετικής πρόβλεψης στο μνημόνιο με τον παγκόσμιο οργανισμό τουρισμού καθώς ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός αποτελούν πραγματικό καταλύτη οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
- Σε επόμενη διάταξη διασφαλίζεται η αποδοτικότερη λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης μέσω και της διαλειτουργικότητας του δικτύου επικοινωνίας του με άλλα πληροφοριακά συστήματα και μητρώα του δημόσιου τομέα, με στόχο τη διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
- Προβλέπεται ακόμα στο νομοσχέδιο η μεταφορά αδιάθετων ποσών του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2022-2025», ώστε να διασφαλιστεί συντομότερα και πιο αποτελεσματικά ως προς την απορρόφηση και υλοποίηση του Β' κύκλου του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», με ευρύτερα και στοχευμένα κοινωνικά κριτήρια.
Σε άλλα άρθρα ρυθμίζονται λεπτομέρειες για την αποδοτικότερη και σύγχρονη λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού απέναντι στους πολίτες και επιχειρήσεις διασφαλίζοντας τον στόχο για προστασία της νομιμότητας.
Από το βήμα της Βουλής, η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε πως πρόκειται για ένα πρώτο αλλά απαραίτητο νομοθετικό βήμα επιλύοντας αναγκαία και επείγοντα ζητήματα στην κατεύθυνση χάραξης μιας νέας πολιτικής για τον ελληνικό τουρισμό, η οποία απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο έντονος ανταγωνισμός και η γεωπολιτική αστάθεια.
Στη συνέχεια, η Υπουργός αναφέρθηκε στις στέρεες βάσεις που τέθηκαν για τον ελληνικό τουρισμό ήδη από το 2012, οπότε και ξεκίνησε η προσπάθεια αναγέννησής του, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Υπενθύμισε την πρωτοβουλία που είχε για τη νομοθέτηση των ν. 4179/2013 και 4276/2014, οι οποίοι εμπλούτισαν και τοποθέτησαν στην αγορά νέα τουριστικά προϊόντα, ενώ δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων με την τότε ενίσχυση του ρόλου της Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε) ως υπηρεσίας one stop shop στο Υπουργείο Τουρισμού. Στη συνέχεια ανέφερε ότι είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που επανέφερε ξανά τον ελληνικό τουρισμό στον δρόμο της ανάπτυξης, της αύξησης των επενδύσεων και της απασχόλησης, ενώ έχει ήδη δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μια νέα δεκαετία ανάπτυξης με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τον σεβασμό στον άνθρωπο, στις τοπικές κοινωνίες και στο φυσικό περιβάλλον. Στόχος, όπως υπογράμμισε η υπουργός, είναι η σύνθεση ενός τουριστικού προϊόντος που θα αποτελεί πρότυπο μέσα στο ολοένα και πιο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Αναφέρθηκε ακολούθως στους κεντρικούς στόχους του Υπουργείου Τουρισμού, όπως είναι η διάχυση των τουριστικών ροών στις 13 Περιφέρειες της χώρας με περαιτέρω χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου αλλά και ο εμπλουτισμός και η διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς. Όπως τόνισε η ίδια, δημοσιεύτηκαν σήμερα οι πρώτες προσκλήσεις για έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ προωθούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορούν στην αναβάθμιση των χιονοδρομικών κέντρων και των ορειβατικών καταφυγίων αλλά και στην απλοποίηση της αδειοδότησης των τουριστικών λιμένων και καταφυγίων.
Επιπλέον κεντρικούς στόχους αποτελούν η ενίσχυση της εικόνας και της ταυτότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αλλά και η αναβάθμιση της εθνικής τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, για την επίτευξη των οποίων έχουν δρομολογηθεί επίσης έργα που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ.
Τέλος, η υπουργός αναφέρθηκε σε έναν οριζόντιο στόχο υψηλής σπουδαιότητας, που αφορά στη βελτίωση της προσβασιμότητας στον Τουρισμό. Όπως υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη, αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία πραγματικά προσβάσιμων προορισμών και για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Τουρισμού προχωρά άμεσα στη σύσταση σχετικής Ομάδας Εργασίας, προκειμένου να εξεταστούν σε βάθος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην τουριστική τους δραστηριότητα. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί έργο με χρηματοδότηση από το ΤΑΑ το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία υποδομών σε πολλές παραλίες της χώρας.
Αναλυτικά το νομοσχέδιο:
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!