Μόνο στρωμένος με ρόδα δεν είναι ο δρόμος για το ρεκόρ εισπράξεων από τον τουρισμό στην φετινή περίοδο. Οι αναλυτές αναφέρουν πως όλοι οι πρόδρομοι δείκτες επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση, όμως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποια κομβικά στοιχεία που θα κρίνουν την έκβαση του τελικού αποτελέσματος.
►Διαβάστε επίσης: Η Σκανδιναβία πάει... Κυκλάδες - Ξεπουλούν τα τουριστικά πακέτα
Το πλέον σημαντικό ίσως είναι τι τελικά θα πράξουν οι Γερμανοί. Ο παραδοσιακά μεγάλος πελάτης της χώρας δείχνει να μένει … παγωμένος και οι ταξιδιώτες από αυτή την χώρα να μην είναι τόσο θερμοί για να επισκεφτούν την Ελλάδα, όσο στο πρόσφατο παρελθόν.
Και αυτό για δύο λόγους:
- Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Γερμανοί πολίτες έχουν νιώσει περισσότερο από πολλούς τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και κατά συνέπεια το φρένο τόσο στην διάρκεια, όσο και στην δαπάνη που σχεδιάζουν να κάνουν τα ταξίδια τους.
- Το δεύτερο έχει να κάνει με την στροφή, λόγω ακρίβειας, των πολιτών της Γερμανίας προς την Τουρκία. Τα μεγάλα τουριστικά γραφεία θέλοντας να προσφέρουν προσιτά πακέτα προς τους πελάτες τους. Αυτό έχει αποτέλεσμα η Ελλάδα και η Ισπανία να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, επί του παρόντος τουλάχιστον.
Με βάση στοιχεία του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι κρατήσεις από τη Γερμανία για το τρίτο τρίμηνο εμφανίζονται στάσιμες ή και οριακά πτωτικές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
►Διαβάστε επίσης: Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: «Απογειώθηκε» η κίνηση τον Μάιο - Πέταξαν πάνω από 2,5 εκατ. επιβάτες
Θα επηρεάσει η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου;
Επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν και κάποιες επιφυλάξεις αναφορικά με την αμερικανική αγορά, δεδομένης της υποχώρησης σε σχέση με πέρυσι της ισοτιμίας του δολαρίου, που αφαιρεί το σχετικό όφελος για τους ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς χώρες-μέλη της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα.
Κομβικό στοιχείο είναι η τάση που παρουσιάζεται μέχρι στιγμής για τους ακριβούς προορισμούς. Συγκεκριμένα Μύκονος και Σαντορίνη φαίνεται να έχουν τραβήξει φρένο και να υπολείπονται σημαντικά των αντίστοιχων μεγεθών του 2019 και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και αυτών του 2022.
►Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Οι αφίξεις... πετάνε και φέρνουν πιο κοντά το ρεκόρ - Θετικές προβλέψεις από ΙΑΤΑ
Αισιοδοξία από τα μέχρι στιγμής στοιχεία
Αντίθετα με τις επιφυλάξεις, υπάρχουν και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η αγορά κινείται έντονα ανοδικά.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την επιβατική κίνηση της Aegean κατά το διάστημα Ιανουαρίου Μαΐου:
- η επιβατική κίνηση εξωτερικού από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εμφανίζεται αυξημένη κατά 65% έναντι του 2022 και 12% έναντι του 2019, ενώ
- στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ενισχύθηκε κατά 72% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και κατά 30% σε σχέση με το 2019.
Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη για αυξημένα έσοδα στηρίζεται και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023, όταν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 63,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 732,9 εκατομμύρια.
Τέλος να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς καταγράφεται μόλις το 5% των ετήσιων ταξιδιωτικών εισπράξεων, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο το 25%. Το τρίτο τρίμηνο αποτελεί την αιχμή του έτους και αντιστοιχεί στο 60% των ταξιδιωτικών εισπράξεων, ενώ 10% είναι οι εισπράξεις του τέταρτου τριμήνου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!