Όσο προχωρεί η τουριστική περίοδος, τόσο ισχυροποιείται η πεποίθηση ότι μπορεί εφέτος να αποτελέσει χρονιά ρεκόρ για την χώρα, υπερβαίνοντας τις επιδόσεις του 2019 τόσο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, αλλά κυρίως τα έσοδα.
Ωστόσο, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Έτσι και σε ότι αφορά το κομμάτι του τουρισμού υπάρχουν δύο βασικές παράμετροι που θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του προκειμένου να εξάγει τα συμπεράσματά του για την πορεία της αγοράς.
Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι η μεγέθυνση της αγοράς δεν έχει την ίδια δυναμική σε όλες τις περιοχές της χώρας και η δεύτερη πως υπάρχουν κάποιες φωνές που αναφέρουν ότι ειδικά την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου φαίνεται η ποιότητα αυτών που φτάνουν στην Ελλάδα, σε ότι αφορά την οικονομική τους επιφάνεια, να μην είναι τόσο υψηλή όσο τουλάχιστον αναμενόταν.
Οι προβλέψεις για έσοδα
Η καλή όψη του νομίσματος και η μεγάλη εικόνα δείχνουν ότι η κατάσταση με τον τουρισμό στην χώρα εφέτος εξελίσσεται καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις. Έτσι λοιπόν θεωρείται ως δεδομένο ότι η εκτίμηση που περιλαμβάνεται και στον προϋπολογισμό για έσοδα στο 80% αυτών 2019, δηλαδή σε απόλυτο νούμερο να φτάσει στην περιοχή των 14,5 δισ. ευρώ, είναι πλέον ξεπερασμένη και η επίδοση θα είναι κατά πολύ υψηλότερη.
Οι συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα που θα προσεγγίσουν τα 18 δισ. ευρώ ή λίγο πιο κάτω, ενώ οι αισιόδοξες ότι τελικά θα υπερβούν τα 18,2 δισ. ευρώ του 2019.
Ο λογαριασμός βέβαια σε κάθε περίπτωση θα γίνει στο τέλος της χρονιάς, ενώ προς το τέλος του μήνα, που θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για το Ιούνιο, θα υπάρξει μία πιο σαφής εικόνα, αφού ο εν λόγω μήνας είναι ο 3ος καλύτερος μήνας του χρόνου – μαζί με τον Σεπτέμβριο – σε ό,τι αφορά το ύψος των εισπράξεως και βέβαια των αφίξεων.
Οι επιδόσεις ανά περιοχή ποικίλουν
Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με το γεγονός ότι η μεγέθυνση του τουριστικού προϊόντος δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη τη χώρα. Οι Κυκλάδες και γενικά τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου κινούνται με υψηλούς ρυθμούς, καταρρίπτοντας τις επιδόσεις του 2019, αλλά σε άλλες περιοχές όπως π.χ. η Κρήτη, η Χαλκιδική και η Βόρειος Ελλάδα, δεν έχουν την ίδια δυναμική για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.
Ένας εξ αυτών είναι ότι ο οδικός τουρισμός ανακάμπτει με μικρότερες ταχύτητες, ενώ κάποιες περιοχές που είχαν υψηλές κρατήσεις από Ρώσους πλήττονται.
Επίσης ένα στοιχείο, που για την ώρα δεν μπορεί να αποτυπωθεί ακόμη, είναι κάποιες εκτιμήσεις που θέλουν να επιβραδύνεται η αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης, που πέρυσι είχε σημειώσει το απόλυτο ρεκόρ. Βέβαια για την ώρα αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή το αντίθετο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!