Ιδιαίτερη αισιοδοξία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για την ανάπτυξη του 2021 και αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό στηρίζεται στο γεγονός ότι τα τουριστικά έσοδα φαίνεται ότι τελικά μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 12 δις, ενώ τα 11 δις θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη επίδοση.
Το πλέον αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δύο μήνες που έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν ακόμη καταγραφεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, έχουν σαφείς ενδείξεις ότι μπορεί να έχουν υπερβεί, σε ότι αφορά το ύψος των εσόδων, ακόμη και εκείνες τις επιδόσεις που είχαν καταγραφεί το ίδιο χρονικό διάστημα το 2019, την χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.
Ακόμη και σήμερα, που είμαστε στα μέσα Νοεμβρίου, τον μήνα που ουσιαστικά ξεκινάνε τα πρώτα δείγματα χειμώνα, υπάρχουν αρκετοί τουρίστες στην Ελλάδα, ενώ σε περιοχές όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά και κάποια νησιά των Κυκλάδων έχουν ακόμη έναν υψηλό αριθμό τουριστών, ενώ και στην Αθήνα μπορεί να παρατηρήσει κανείς αξιοσημείωτο αριθμό τουριστών.
Ισχυρή ανάπτυξη με αιχμή τα τουριστικά έσοδα
Σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι η ανάπτυξη θα είναι σημαντικά υψηλότερη, χωρίς να αναφέρει το ύψος, το 2021 από την πρόβλεψη που υπάρχει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και είναι 6,1%.
Ανέφερε ενδεικτικά ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι κατά πολύ υψηλότερα των αρχικών προβλέψεων και σημείωσε ότι οι αφίξεις έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος αυτών του 2019, ενώ η μέση δαπάνη είναι κατά πολύ υψηλότερη σε σχέση με αυτή του 2019.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τις εκτιμήσεις του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια σε δηλώσεις του πριν λίγες ημέρες στο OPEN, που τόνισε «αυτή τη στιγμή τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ και νομίζω ότι οδεύουμε στα 12 δισ. ευρώ».
Επίσης ο υπουργός τόνισε ότι « το 2022 η Ελλάδα θα έχει τουρίστες όλο το χρόνο, αναφέροντας τις συμφωνίες, που έχουν γίνει μέχρι τώρα με tour operator και αεροπορικές εταιρείες για διεύρυνση των προγραμμάτων τους και των θέσεων στη χώρα μας τη νέα χρονιά».
Εδειξε ανθεκτικότητα ο ελληνικός τουρισμός
Η ανθεκτικότητα της ελληνικής φιλοξενίας και η επαναφορά του κλάδου σε καλύτερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, αποτυπώνονται μεταξύ άλλων στα αποτελέσματα της έρευνας: «Εβδομαδιαία Εξέλιξη Τιμής και Πληρότητας Περιόδου Ιουνίου - Οκτωβρίου 2021», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση σήμερα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ανάκαμψη του τουρισμού δεν ήταν οριζόντια και η διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα ήταν βραχύβια. Όπως άλλωστε διαπιστώνει ακόμη και η European Travel Commission (ETC) στη χθεσινή έκθεση της, η ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς δεν θα επιτευχθεί πριν το 2024.
Ειδικότερα στην μελέτη του Ινστιτούτου κατεγράφη ότι η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας έφτασε στο peak σε ποσοστό 83,7% την εβδομάδα από τις 9 έως 15 Αυγούστου, με τις συνεχούς λειτουργίας μονάδες το ίδιο διάστημα να σημειώνουν πληρότητα 70,8%.
Παράλληλα η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων (με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τα κλειστά ξενοδοχεία) άγγιξε τον Αύγουστο το 74,8% όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2020 η πληρότητα στα ξενοδοχεία της χώρας διαμορφώθηκε στο 29,8%, αποτέλεσμα που δικαιώνει την απόφαση της πολιτείας για άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα του περασμένου Μαΐου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!