Ολοκληρώνεται μεθαύριο ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου, ο Σεπτέμβριος και τα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν ένας ακόμη εξαιρετικός μήνας για τον τουρισμό σε σημείο που σε κάποιες περιοχές γίνεται σύγκριση ευθέως με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Οι παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι οι πληρότητες κινήθηκαν σε επίπεδα που μάλλον θύμιζαν Αύγουστο, παρά Σεπτέμβριο. Γίνεται λόγος ακόμη και νούμερα που άγγιξαν το 80% ή 90%, κάτι που είναι μάλλον ασυνήθιστο για τον εν λόγω μήνα.
Η εκτίμηση για τα έσοδα παραμένει θετική και όλοι συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι οι εισπράξεις θα υπερβούν κατά πολύ τον αρχικό στόχο των 9 δις, με τον πήχη να φτάνει για κάποιους ακόμη και στα 12 δις.
Από την 1η έως τις 12 Σεπτέμβρη, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα προσγειώθηκαν περισσότερα από 2.000 αεροσκάφη, που μετέφεραν πάνω από 270.000 επιβάτες από το εξωτερικό, περισσότερους δηλαδή από τους μισούς της αντίστοιχης περιόδου της περσινής χρονιάς.
►Τουρισμός: Στην Κρήτη το καλοκαίρι δεν τελειώνει - Αφίξεις τουριστών μέχρι τον Νοέμβριο
► Τουρισμός: Πόσο εφικτό είναι, τελικά, να φτάσουν τα έσοδα του 2021 στα 12 δισ. ευρώ
Παραμένουν υψηλές οι προσδοκίες και για τον Οκτώβριο
Θετικές είναι οι προσδοκίες και για τον Οκτώβριο αφού υπάρχουν άκρως ικανοποιητικές κρατήσεις, ενώ και αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον, όπως αυτό φαίνεται από τις μηχανές αναζήτησης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η φετινή περίοδος είχε μία ιδιομορφία. Ένα μεγάλο μέρος των τουριστών που ήρθαν τελικά στην Ελλάδα, ήταν από την αποκαλούμενη δεξαμενή των «κρατήσεων της τελευταίας στιγμής».
Ο τελικός λογαριασμός θα γίνει βέβαια αργότερα και ειδικά όταν θα υπάρξουν οριστικά στοιχεία τουλάχιστον για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Σε ότι αφορά τον Αύγουστο, όλες οι ενδείξεις είναι κάτι περισσότερο από θετικές.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι τα έσοδα θα προσεγγίσουν αυτά του Αυγούστου του 2019 που ήταν 4,2 δις. Υπάρχουν βέβαια και οι υπεραισιόδοξοι που λένε ότι θα τα υπερβούν και αυτό διότι τον συγκεκριμένο μήνα έχουν πάει εξαιρετικά και οι αφίξεις, κάτι που δεν συνέβη τον Ιούλιο, ενώ διατηρείται η μεγαλύτερη δαπάνη ανά ταξιδιώτη κατά περίπου 20% σε σχέση με το 2019.
Σε ανάλυσή της μάλιστα η Bank of America τονίζει ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην ολική επαναφορά της, στα προ-πανδημίας, αναφορικά με τον τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης το «ελληνικό θαύμα», όπως το χαρακτηρίζει, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση που επικράτησε στην τουριστική βιομηχανία των άλλων μεγάλων προορισμών της Ευρώπης, όπου οι αφίξεις στα αεροδρόμια από το εξωτερικό δεν ήταν ούτε οι μισές σε σχέση με το 2019.
Σύμφωνα με την BofA οι διεθνείς πτήσεις προς τις χώρες της Ευρώπης διαμορφώθηκαν για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο 39,9% των επιπέδων του 2019, έναντι 26,6% που ήταν πέρυσι.
Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη υπήρξε πολύ ανομοιόμορφη, με τις πτήσεις εσωτερικού να εμφανίζουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις.
Η χειρότερη αγορά για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν η βρετανική, όπου οι αφίξεις από το εξωτερικό κινήθηκαν μόλις στο 14,3% των επιπέδων του 2019, σε μία εξέλιξη την οποία η BofA συνδέει με τις πολύ αυστηρές αλλά και απρόβλεπτες απαιτήσεις για καραντίνα και τεστ.
► Τουρισμός: Αμερικανοί, Βρετανοί και Ρώσοι ξόδεψαν τα πιο πολλά - Απογειώθηκε η μέση δαπάνη
Μακράν πρώτη Ελλάδα στην ανάκαμψη
Στην κορυφή βρέθηκε η Ελλάδα, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον αμέσως επόμενο προορισμό, την Κύπρο. Τα στοιχεία της BofA δείχνουν ότι οι αφίξεις εξωτερικού στα ελληνικά αεροδρόμια διαμορφώθηκαν στο 85,7% των επιπέδων του 2019. Την ίδια στιγμή, στην Κύπρο ανήλθαν στο 64,5% των προ-πανδημίας επιπέδων, στην Τουρκία στο 62%, στην Ισπανία στο 50,5%, στην Πορτογαλία στο 48,8%, στη Γαλλία στο 36,6% και στην Ιταλία στο 36%.
Επίσης στην ανάλυση της BofA υπάρχει η πρόβλεψη ότι η επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα ανακάμψει έως το 2024-2025, προειδοποιώντας μάλιστα ότι οι μακροπρόθεσμες αβεβαιότητες θα επιμείνουν (όπως για τα επιχειρηματικά ταξίδια, τις δαπάνες καταναλωτών και τις περιβαλλοντικές πιέσεις).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!