Σε στοίχημα για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται το φετινό καλοκαίρι για τις χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η υποχώρηση των κρουσμάτων και η καλή πορεία του εμβολιασμού δημιουργούν προσδοκίες ότι μπορεί η χρονιά να πάει καλά.
Από την άλλη πλευρά η μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί εμπόδια στην γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται και κανείς δεν γνωρίζει, ποια θα είναι τελικά η έκβαση της φετινής χρονιάς με το δυνατό 2μηνο του έτους μόλις να έχει να έχει ξεκινήσει.
Για την Ελλάδα το κλειδί το κρατάει ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Μέχρι στιγμής έχει πράξει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αποτρέψει την έξοδο από την χώρα των βρετανών πολιτών.
Ωστόσο έχει ανακοινωθεί ότι οι πολίτες της χώρας θα μπορούν εφόσον είναι εμβολιασμένοι να ταξιδεύουν χωρίς την υποχρέωση της καραντίνας, κατά την επιστροφή στην χώρα τους. Το ζητούμενο είναι από πότε θα συμβεί αυτό και οι πληροφορίες είναι μάλλον αντικρουόμενες και περιμένουμε, πιθανότατα μέσα στην προσεχή εβδομάδα, να μάθουμε τις οριστικές αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης.
Δυο καυτά ερωτήματα
Σύμφωνα πάντως με την Morgan Stanley, η οικονομία της Ευρώπης περνάει προς το παρόν με ευκολία τον πήχη των προσδοκιών. Ο διεθνής οίκος ωστόσο σημειώνει πως η Ευρώπη έχει μπροστά της την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα και ανάλογα με το πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις της σε αυτή, θα μπορούσαν να προκύψουν εμπόδια στην ανάκαμψη, αποκλίσεις, αλλά και νέα παράταση στα μέτρα στήριξης.
Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι ο φόβος της «μόλυνσης» είναι μεγαλύτερος για τις χώρες του Νότου, που εξαρτώνται από τον τουρισμό και θέτει τα εξής ερωτήματα:
- Θα χαθεί ακόμη ένα καλοκαίρι ή θα μπορέσει το ψηφιακό πιστοποιητικό να σώσει την κατάσταση;
- Τι θα γίνει με το νέο ρήγμα που έχει ανοίξει η μετάλλαξη στους κόλπους της Ε.Ε.;
Η μετάλλαξη Δ διχάζει την Ευρώπη
Όπως σημειώνεται, από την Morgan Stanley, ο αριθμός κρουσμάτων στην Ευρώπη και νοσηλευόμενων έχει υποχωρήσει, ενώ ο ρυθμός του εμβολιασμού έχει ανέβει, υπερβαίνοντας σε κάποιες περιπτώσεις τα επίπεδα σε ΗΠΑ και Βρετανία. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει την άρση των περιορισμών.
Ωστόσο η μετάλλαξη Δέλτα καραδοκεί. Οι αναλυτές της Morgan θυμίζουν ότι και το περασμένο καλοκαίρι υπήρχε ανάλογη αισιοδοξία, την οποία ήρθαν να διαψεύσουν τα νέα κύματα της πανδημίας και ειδικά του στελέχους Δέλτα που έγινε κυρίαρχο στη Βρετανία από τα τέλη του 2020 για να εξαπλωθεί στη συνέχεια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley σημειώνουν ότι οι ανησυχητικές εξελίξεις στη Βρετανία και ευρύτερα η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα διχάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί.
Κόντρα διευθυντηρίου Ε.Ε. - Μ. Βρετανίας
Πολλές χώρες μεταξύ των οποίων Γερμανία, Γαλλία και χώρες του Βορρά θα ήθελαν να κλείσουν τις πόρτες στους Βρετανούς. Ταυτόχρονα βλέπουν αρνητικά την... χαλαρή πολιτική εισόδου ταξιδιωτών στις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, κυρίως για το γεγονός ότι επιτρέπεται η είσοδος χωρίς καραντίνα σε εμβολιασμένους με σκευάσματα που δεν έχουν εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό EMA (ρωσικά, κινεζικά). Κάτι που άλλαξε πρόσφατα για τους Ρώσους τουρίστες προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση του ίδιου του Πούτιν.
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά οι δύο πιο σημαντικοί μήνες για τον τουρισμό των ευρωπαϊκών χωρών. Σημειώνεται ότι περισσότερες από το 40% των διανυκτερεύσεων στην Ευρωζώνη καταγράφονται στο τρίτο τρίμηνο. Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
Για τη χώρα μας ειδικά επισημαίνεται πως «έχει μεγάλη εξάρτηση από τους ξένους τουρίστες», γεγονός που εξηγεί γιατί πίεσε για το ψηφιακό πιστοποιητικό, που διευκολύνει την είσοδο εμβολιασμένων τουριστών ή τουριστών που έχουν πρόσφατο τεστ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!