Ολα είναι έτοιμα για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 15 Μαΐου με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου να συνηγορούν για μία καλή τουριστική σεζόν, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών, που έχει δημιουργήσει η πανδημία για δεύτερο κατά σειρά καλοκαίρι. Στο πλαίσιο έναρξης της θερινής περιόδου το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιο του προς όλες της περιφέρειες της χώρας καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να θέσουν σε άμεση προτεραιότητα το πρόγραμμα συστηματικών δειγματοληπτικών ελέγχων ποιότητας υδάτων κολύμβησης με τελικό στόχο την έκδοση αποφάσεων των περιφερειαρχών περί χαρακτηρισμού της καταλληλότητας ή μη των ακτών.
Το πρόγραμμα δειγματοληπτικών ελέγχων, που διενεργείται από τους υπεύθυνους υγειονομικούς υπαλλήλους των περιφερειών έχει σκοπό την προστασία της υγείας των κολυμβητών και της δημόσιας υγείας γενικότερα ενώ οι αποφάσεις χαρακτηρισμού των ακτών θα πρέπει εκδοθούν το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου και να αποσταλούν στο υπουργείο Υγείας.
Στο μεταξύ, η ποιότητα των νερών κολύμβησης στις ακτές της Ελλάδας παρακολουθείται συστηματικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 1988. Το πρόγραμμα επαναλαμβάνεται κάθε έτος κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, από το Μάιο έως τον Οκτώβρη και τα αποτελέσματά του καθώς και η ετήσια έκθεση παρακολούθησης κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
497 βραβευμένες ακτές
Το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και υλοποιείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσδίδει ένα βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην χώρα μας. Η Ελλάδα με τις 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη την περσινή χρονιά κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως μετά την Ισπανία ανάμεσα σε 47 χώρες διαθέτοντας το 13% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, βρέθηκε ξανά στην κορυφή με 94 σημαίες.
Το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», με τις αιτήσεις για βράβευση το 2021 να έχουν ολοκληρωθεί, απευθύνεται μόνο σε οργανωμένες ακτές, και φυσικά τις μαρίνες και τα σκάφη τουρισμού. Η συμμετοχή είναι εθελοντική, και εμπεριέχει τη δέσμευση του διαχειριστή να συμμορφωθεί με τα αυστηρά του κριτήρια. Οι περισσότερες οργανωμένες παραλίες της χώρας συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Πρωταρχικό ανάμεσα στα 33 κριτήρια είναι η εξαιρετική ποιότητα υδάτων κολύμβησης, δεν αρκεί όμως μόνον αυτή. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, ποιότητα υπηρεσιών, προστασία και αειφορική διαχείριση του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Η διασφάλιση της δημοσίας υγείας με την εγγύηση εξαιρετικής ποιότητας υδάτων καθαριότητας και υγιεινής, της ασφάλειας με την παρουσία ναυαγοσωστών, και της πρόσβασης σε όλους με προβλέψεις για ΑΜΕΑ είναι σημαντικά κίνητρα ώστε το κοινό να επιλέξει βραβευμένες ακτές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!