Νέα
  • ΓΔ: 1456.31 -0.07%
  • Τζίρος: 78,38 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δ. Μπούρλος: Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους εργοδότες των εργαζόμενων συνταξιούχων από το νέο Ασφαλιστικό

Δημήτρης Μπούρλος
Δημήτρης Μπούρλος

Με τις αλλαγές που θεσπίζονται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων, μεταβάλλεται η μέχρι σήμερα διμερής σχέση συνταξιούχου - ΕΦΚΑ σε τριμερή, αφού πλέον στην σχέση αυτή εμπλέκεται και ο εργοδότης του απασχολούμενου συνταξιούχου. Ας εξετάσουμε λοιπόν κάποιες παραμέτρους της σχέσης αυτής και ας αναφερθούμε σε κάποια προβλήματα που ενδεχομένως θα εμφανισθούν.

Η δήλωση στον εργοδότη

Του λοιπού, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ο απασχολούμενος συνταξιούχος έχει υποχρέωση να δηλώσει την διπλή του ιδιότητα, τόσο στον ΕΦΚΑ όσο και στον εργοδότη του. Και ναι μεν η δήλωση στον ΕΦΚΑ αποδεικνύεται, η δήλωση στον εργοδότη για να αποδεικνύεται θα πρέπει να γίνεται με έναν τρόπο που να αποδεικνύεται και τυπικά. 

Κι αυτό γιατί πλέον ο εργοδότης βαρύνεται με την υποχρέωση να παρακρατεί από τις αποδοχές του εργαζόμενου και να αποδίδει στον ΕΦΚΑ τον μη ανταποδοτικό πόρο 10%. 

Ενδεχομένως το καλύτερο θα ήταν με συγκεκριμένη και προκαθορισμένη μορφή εγγράφων δηλώσεων, να χωρεί η δήλωση στον εργοδότη, να ακολουθεί υπογραφή του εργοδότη ότι έλαβε γνώση και αυτό να καταλήγει στον ΕΦΚΑ ως δήλωση γνωστοποίησης του ασφαλισμένου, της οποίας έχει λάβει γνώση ο εργοδότης.

Η... αμέλεια του εργαζόμενου και οι κίνδυνοι για τον εργοδότη

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος συνταξιούχος δηλώσει την απασχόλησή του στον ΕΦΚΑ, ώστε να μην κινδυνεύει με την επιβολή του προστίμου των 12 μηνιαίων συντάξεων, αλλά δεν το δηλώσει στον εργοδότη του, ενδεχομένως επειδή φοβάται ότι αξιοποιώντας, στην περίπτωση της απονομής πλήρους σύνταξης, την δυνατότητα να τον απολύσει με την μειωμένη αποζημίωση (40% της πλήρους), ο εργοδότης προφανώς δεν θα κάνει την παρακράτηση του 10%. 

Όταν ο ΕΦΚΑ «αντιληφθεί» ότι δεν γίνεται η παρακράτηση, προφανώς θα προχωρήσει σε καταλογισμό του οφειλόμενου ποσού στον εργοδότη, ο οποίος βεβαίως καμία ευθύνη δεν θα έχει. 

Στην περίπτωση αυτή με ποιο τρόπο θα μπορεί ο εργοδότης να εισπράξει από τον εργαζόμενο τα μη παρακρατηθέντα ποσά, ώστε να τα αποδώσει στον ΕΦΚΑ, ο οποίος έχει στραφεί κατ ́ αυτού με επιβολή πράξης καταλογισμού;

Άγνοια του εργοδότη

Ένα σημαντικό ζήτημα επίσης είναι ότι στις περιπτώσεις που ο απασχολούμενος συνταξιούχος εμπίπτει στις κατηγορίες που δεν υπόκεινται στην παρακράτηση του 10%, πως θα το γνωρίζει ο εργοδότης; 

Η σχετική ρύθμιση προβλέπει γνωστοποίηση περί αυτού του ασφαλισμένου στον ΕΦΚΑ μόνο, όμως με κάποιο επίσημο τρόπο θα πρέπει και ο εργοδότης να βεβαιώνεται ότι όντως δεν θα έχει υποχρέωση παρακράτησης του 10% για κάποιο συγκεκριμένο εργαζόμενο συνταξιούχο.

Η αναφορά κάποιων θεμάτων είναι ενδεικτική, καλό είναι όμως οι νέες, σαφώς ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, να αποσαφηνισθούν ώστε να περιορισθούν αντίστοιχα και τα προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘ. ΜΠΟΥΡΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ τ. ΕΚΔΟΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΙΚΑ»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ THE EXPERT'S FORUM

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ THE EXPERT'S FORUM