Η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαιτεί από το Facebook και την Google να πληρώνουν για το περιεχόμενο ειδήσεων ετοιμάζεται να γίνει η Αυστραλία, ψηφίζοντας μία αμφιλεγόμενη νομοθεσία, με τις εξελίξεις να παρακολουθούνται στενά σε όλο τον κόσμο.
«Τιο νομοσχέδιο θα εξεταστείαπό το κοινοβούλιο από την ερχόμενη εβδομάδα που αρχίζει στις 15 Φεβρουαρίου 2021»", ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζος Φρίντενμπεργκ.
Η Google αντιτίθεται στα σχέδια της αυστραλιανής κυβέρνησης και χαρακτηρίζει «ανεφάρμοστη» τη νομοθεσία, που ενδεχομένως να τεθεί σε εφαρμογή από αυτόν τον μήνα, απειλώντας να αποσυρθεί εντελώς από τη χώρα.
►Google - Facebook: Προς επιβολή τέλους για τις ειδήσεις κινείται η ΕΕ
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο φτάνει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο χωρίς να έχει υποστεί τροποποιήσεις από την επιτροπή που το εξέτασε προηγουμένως.
Μέχρι στιγμής, Google και Facebook δεν έχουν σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις. Και οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν ηγηθεί της εκστρατείας για την μη εφαρμογή της νομοθεσίας, ζητώντας αλλαγές από την αυστραλιανή κυβέρνηση, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη τους είχαν επαφές με τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον και τον Φρίντενμπεργκ, οι οποίες ωστόσο δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα.
Η δε Google έθεσε σε λειτουργία την περασμένη εβδομάδα στην Αυστραλία μία πλατφόρμα που προσφέρει ειδήσεις για τις οποίες έχει πληρώσει, έχοντας κλείσει η ιδια διμερείς συμφωνίες περιεχομένου με εκδότες, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η προτεινόμενη νομοθεσία δεν είναι απαραίτητη.
Τον περασμένο μήνα, το Reuters, που ανήκει στην Thomson Reuters Corp, δήλωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την Google για να είναι ο πρώτος παγκόσμιος πάροχος ειδήσεων στο Google News Showcase.
Τέλος, η Google και ένα λόμπι Γάλλων εκδοτών συμφώνησαν τον Ιανουάριο σε ένα πλαίσιο πνευματικών δικαιωμάτων, ώστε ο διαδικτυακός κολοσσός να πληρώνει εκδότες για περιεχόμενο στο διαδίκτυο, σε μία ιστορική πρωτιά για τις εξελιξεις στην Ευρώπη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!