Με τη δομόκλειο σπάθη της νέας αυστηρής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που προωθεί το καθεστώς να κρέμεται απειλητικά από πάνω τους, δύο από τους μεγαλύτερους και ταχέως ανερχόμενους τεχνολογικούς κολοσσούς της Κίνας δείχνουν περισσότερο απορροφημένοι από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.
Ο λόγος για την Douyin - την κινεζική έκδοση της δημοφιλούς πλέον εφαρμογής βίντεο TikTok - η οποία κατέθεσε αγωγή κατά της Tencent, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία κοινωνικών δικτύων έχει καταχραστεί την «κυριαρχία της στην αγορά» για να ξεπεράσει τους αντιπάλους της.
Οι Douyin και TikTok ανήκουν στην ByteDance, η οποία στην αγωγή της υποστηρίζει ότι οι εφαρμογές μηνυμάτων WeChat και QQ της Tencent απαγορεύουν στους χρήστες τους να μοιράζονται περιεχόμενο από το Douyin για τρία χρόνια.
Στην κατεύθυνση αυτή, ζητά από την αντίπαλό της να άρει τους περιορισμούς περιεχομένου και να πληρώσει αποζημίωση 90 εκατ. γιουάν (14 εκατ. δολάρια) σε οικονομικές απώλειες και τέλη.
«Πιστεύουμε ότι ο ανταγωνισμός είναι καλύτερος για τους καταναλωτές και προωθεί την καινοτομία», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Douyin, που υποστήριξε ότι «Υποβάλαμε αυτήν την αγωγή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των χρηστών μας».
Από την πλευρά της, η Tencent απάντησε, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει και αυτή να μηνύσει την ByteDance. «Οι σχετικοί ισχυρισμοί της ByteDance είναι καθαρά ψευδείς και κακόβουλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά η εταιρεία, κατηγορώντας την Douyin ότι «απέκτησε παράνομα τις πληροφορίες χρηστών WeChat» και παραβίασε τα δικαιώματα των καταναλωτών.
Οι ByteDance και Tencent είναι δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες στα κινέζικα social media. Το WeChat της Tencent έχει περισσότερους από 1,2 δισ. ενεργούς χρήστες τον μήνα, ενώ η εφαρμογή QQ έχει σχεδόν 700 εκατ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες.
Η Douyin της ByteDance δεν δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία, αλλά κύκλοι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι τον προηγούμενο μήνα είχε κατά μέσο όρο περίπου 600 εκατ. ενεργούς χρήστες κάθε μέρα.
Η κόντρα των δύο εταιρειών χρονολογείται από το 2018, με αλληλοκατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό, που συχνά έχουν καταλήξει στα δικαστήρια.
Ωστόσο, η κόντρα αποκτά άλλη διάσταση, καθώς ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας έχει μπει στο μικροσκόπιο του καθεστώτος από τον περασμένο Νοέμβριο, με τις ρυθμιστικές αρχές να διαμηνύουν ότι δεν θα ανεχθούν τη λειτουργία μονοπωλίων στο Διαδίκτυο, ξεκινώντας μάλιστα από τον ισχυρότερο παίχτη όλων, την πανίσχυση στην κινεζική αγορά Alibaba, γνωστή στη Δύση και ως «Google της Κίνας».