Ο Κόκκινος Πλανήτης στοιχειώνει τους φόβους και τα όνειρά μας εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Αλλοτε ως «σπίτι» εξωγήινων που θέλουν να μας αφανίσουν και πλέον ως στόχος για το επόμενο βήμα της ανθρωπότητας στο Ηλιακό Σύστημα μέσω της δημιουργίας επανδρωμένης βάσης.
Σε κάθε περίπτωση ο Άρης είναι και θα παραμείνει ο πλανήτης που θα παραμείνει στο στόχαστρο των ερευνητών για πολλούς αιώνες ακόμα. Για τον λόγο αυτό η NASA έχει προγραμματίσει την αποστολή ενός μοναδικού ερευνητικού σκάφους στον Κόκκινο Πλανήτη.
Οταν το διαστημικό σκάφος Perseverance προσγειωθεί στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, αν όλα πάνε καλά, από τα «σπλάχνα» του θα ξεπροβάλει ένας μικρός αλλά πολύτιμος επιβάτης: ένα ελικόπτερο.
Η «Ευφυία», όπως είναι το όνομά του από το αγγλικό Ingenuity, ζυγίζει περίπου 4 κιλά στη Γη και 1,8 κιλά στον Άρη – λόγω μικρότερης βαρύτητας – και έχει μέγεθος όσο ένα μικρό κουτί. Ένα παιχνίδι με τεχνολογίες αιχμής, θα μπορούσε να πει κανείς, αλλά με ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά.
Πετάνε ελικόπτερα στον Αρη;
Το ελικόπτερο δεν μεταφέρει επιστημονικά όργανα. Βασικός στόχος του είναι να αποδείξει ότι η πτήση ελικοφόρων σκαφών στον Άρη είναι δυνατή. Και αυτό γιατί η ατμόσφαιρα του Άρη είναι εξαιρετικά αραιή, με πυκνότητα μόλις 1% αυτής εδώ στη Γη.
Η «Ευφυία» θα επιχειρήσει πέντε δοκιμαστικές πτήσεις κατά τη διάρκεια ενός χρονικού παραθύρου προβολής 30 αρειανών ημερών (31 ημέρες Γης). Πτήση που κατ’ αντιστοιχία θυμίζει εκείνη των αδελφών Ράιτ στις 17 Δεκεμβρίου του 1903.
Φτιαγμένο για κακουχίες
Επειδή η ατμόσφαιρα του Άρη είναι τόσο αραιή, η «Ευφυία» έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ελαφριά, με μεγάλες πτέρυγες που περιστρέφονται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι απαιτείται για ένα ελικόπτερο στη Γη.
Ο Κόκκινος Πλανήτης έχει επίσης ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές. Τις νύχτες η θερμοκρασία πέφτει στους μείον 90 βαθμούς Κελσίου από 26 κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά συνέπεια το στοίχημα για την Nasa είναι αν το ελικόπτερο της θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες.
Ακούει κανείς;
Οι καθυστερήσεις αποτελούν βασικό πρόβλημα στην επικοινωνία με διαστημικά σκάφη σε διαπλανητικές αποστάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι ελεγκτές πτήσεων στη Γη δεν θα μπορούν να ελέγχουν το ελικόπτερο πραγματικό χρόνο.
Ετσι το ελικόπτερο θα πάρει μερικές αποφάσεις μόνο του με βάση τα στοιχεία από τους αισθητήρες του και το λογισμικό που διαθέτει. Το ενδεχόμενο συντριβής δεν μπορεί να αποκλειστεί…
Νέοι δρόμοι εξερεύνησης
Εάν οι δοκιμαστικές αποστολές της «Ευφυίας» είναι επιτυχημένες, θα ανοίξει ο δρόμος για άλλες αποστολές ρομποτικών ιπτάμενων οχημάτων αλλά και επανδρωμένων αποστολών στον Άρη με πρόσβαση σε γεωγραφικά ανάγλυφα που είναι δύσκολο να φτάσουν οχήματα εδάφους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!