Η αυξημένη μεταβλητότητα που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας του covid-19, έχει οδηγήσει σε αναδιάταξη των προτεραιοτήτων για τον κλάδο της τεχνολογίας παγκοσμίως. Σε αυτό το περιβάλλον, η επιτακτική ανάγκη για την προσέλκυση και τη διατήρηση ανθρώπινου δυναμικού, αναδεικνύεται ως η κορυφαία ευκαιρία για τον κλάδο κατά το 2022, από την τέταρτη θέση πέρυσι. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση της EY, Top 10 opportunities for technology companies in 2022, η οποία καταγράφει τους μεγαλύτερους παράγοντες επιτυχίας του κλάδου για τη χρονιά που διανύουμε.
Η πανδημία του covid-19 έχει επιτείνει την κρισιμότητα της αντιμετώπισης των ήδη πιεστικών ζητημάτων που αφορούν τη στρατηγική προσέλκυσης ταλαντούχου ανθρώπινου κεφαλαίου, σε έναν κόσμο υβριδικής εργασίας. Οι εταιρείες τεχνολογίας εξετάζουν τον καλύτερο τρόπο για τη σταδιακή επιστροφή στο γραφείο, με 9 στους 10 υπαλλήλους να δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να παραιτηθούν εάν δεν τους προσφερθεί ευελιξία ως προς το πού και πότε θα εργάζονται . Ταυτόχρονα, η ζήτηση για μηχανικούς και πωλητές αυξάνεται εκθετικά για όσες εταιρείες επενδύουν στην ανάπτυξη.
Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα απειλούν την επιχειρηματική συνέχεια
Το 2021, οι αλυσίδες εφοδιασμού δέχθηκαν σημαντική πίεση εξαιτίας της αστάθειας της αγοράς, της πανδημίας του COVID-19 και του Brexit, μεταξύ άλλων γεωπολιτικών εξελίξεων. Για τον κλάδο της τεχνολογίας, δύο σημαντικά σημεία συμφόρησης ήταν τα logistics και η διαθεσιμότητα εξαρτημάτων. Η έκθεση αντικατοπτρίζει αυτή την εξέλιξη, κατατάσσοντας στην τρίτη θέση – για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – την ανάγκη να μετριαστούν οι κίνδυνοι της εφοδιαστικής αλυσίδας, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιχειρηματική συνέχεια.
Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα από μόνη της δεν είναι αρκετή
Η ανάγκη για προτεραιοποίηση των θεμάτων περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG), κάνει αισθητή την παρουσία της, με την εμφάνισή της στην πέμπτη θέση της κατάταξης, σε μία εποχή που τα ενδιαφερόμενα μέρη απαιτούν πλέον περισσότερα από τις εταιρείες τεχνολογίας. Οι εργαζόμενοι θέλουν απτά αποτελέσματα, οι επενδυτές αναζητούν βιώσιμες επενδυτικές επιλογές και οι πελάτες αναμένουν από τον κλάδο να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες που να οδηγούν σε βιώσιμα αποτελέσματα. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να παρουσιάσουν μια πρόταση για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας και να υιοθετήσουν μεθόδους εταιρικών αναφορών, σύμφωνα με βασικούς δείκτες απόδοσης (KPIs), που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια.
Εν τω μεταξύ, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) με στόχο την ενίσχυση του αναπτυξιακού προφίλ των εταιρειών τεχνολογίας, «σκαρφάλωσαν», από τη δέκατη θέση πέρυσι, στη δεύτερη θέση το 2022. Με το 51% των στελεχών τεχνολογίας να δηλώνουν ότι η οργανική ανάπτυξη θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση στο εγγύς μέλλον, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές θα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ανάπτυξης για πολλές επιχειρήσεις. Η έκθεση αναφέρει ότι, παρά τον αυξημένο ρυθμιστικό έλεγχο και την οικονομική αβεβαιότητα, η αγορά συμφωνιών αναμένεται να παραμείνει υγιής.
Ακολουθεί η πλήρης κατάταξη των 10 κορυφαίων ευκαιριών στον κλάδο της τεχνολογίας για το 2022:
- Προσέλκυση και διατήρηση ανθρώπινου δυναμικού, σε ένα υβριδικό εργασιακό περιβάλλον
- Αξιοποίηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών, για την ενίσχυση του αναπτυξιακού προφίλ
- Μετριασμός του κινδύνου στην εφοδιαστική αλυσίδα, για να εξασφαλιστεί η επιχειρηματική συνέχεια
- Ενσωμάτωση του παράγοντα της ασφάλειας στον σχεδιασμό νέων δραστηριοτήτων
- Ηγεσία στην αγορά στα θέματα ESG, για την ενδυνάμωση των σχέσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη
- Μετασχηματισμός και αριστεία στις πωλήσεις με βάση την κατανάλωση (consumption-based)
- Ευθυγράμμιση της οργάνωσης της φορολογικής λειτουργίας με ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα
- Απλοποίηση και αυτοματοποίηση εσωτερικών διαδικασιών, με στόχο να αυξηθεί η ευελιξία
- Επένδυση στην εμπιστοσύνη των πελατών για να προωθηθεί η ψηφιακή συνεργασία
- Προετοιμασία για την υιοθέτηση και τη λειτουργία του 5G
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Γιώργος Αποστολάκης, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Επικεφαλής του κλάδου Τεχνολογίας, Media και Τηλεπικοινωνιών της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Η τεχνολογία αποτελεί έναν από τους κλάδους που έχουν επηρεαστεί όσο λίγοι άλλοι από τις επιπτώσεις της πανδημίας, οδηγώντας σε αναδιάταξη των προτεραιοτήτων. Μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις του κλάδου αναδεικνύεται η προσέλκυση και διατήρηση ανθρώπινου δυναμικού, που προϋποθέτει την ανάπτυξη μιας ελκυστικής πρότασης αξίας που θα καλύπτει τις αμοιβές, την ευελιξία και την εμπειρία της εργασίας στο νέο υβριδικό περιβάλλον.
»Παράλληλα, όμως, οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να εστιάσουν στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, στη μεγέθυνση και ενδυνάμωση μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, αλλά και στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μέσω της προτεραιοποίησης των θεμάτων ESG. Η σωστή προσέγγιση και διαχείριση των θεμάτων αυτών, μπορεί να τα μετατρέψει από προκλήσεις, σε πραγματικές ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης μέσα στο 2022».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!