Ακόμα κι αν δεν είναι δυνατή η απόλυτη προστασία στο Internet, οι χρήστες θα πρέπει να τηρούν ορισμένους βασικούς κανόνες, ώστε να μειώνουν τους διαδικτυακούς κινδύνους.
Η επιλογή μακροσκελών, μοναδικών και πολύπλοκων κωδικών πρόσβασης είναι ένας τρόπος να σερφάρουμε με ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι το κάνουν, επιλέγοντας την ευκολία τους και όχι την απομνημόνευση «δύσκολων» κωδικών.
Το 2021, το Ινστιτούτο Hasso Plattner αξιολόγησε μια βάση δεδομένων που περιείχε περισσότερες από 600 εκατ. ψηφιακές ταυτότητες και τα αποτελέσματα
Στις προτιμήσεις κωδικών πρόσβασης βρίσκονταν οι:
- “123456” (1η θέση)
- “password” (2η θέση)
- “12345” (3η θέση)
Η λίστα με τους κωδικούς πρόσβασης συνέχιζε κάπως έτσι, με αρκετούς κωδικούς να μην πληρούν τα βασικά κριτήρια για ένα ισχυρό password. Με λίγη φαντασία, οι λογαριασμοί των χρηστών θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο ασφαλείς. Αρκεί λοιπόν ένας λίγο πιο σύνθετος και ευφάνταστος κωδικός πρόσβασης.
Ελεγχος ταυτότητας
Ενα άλλο βασικό εργαλείο για την ασφάλεια είναι ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων, γνωστό και ως two-factor authentication. Μεγάλες πλατφόρμες και εταιρείες που βρίσκονται στο Internet το προσφέρουν και μάλιστα χωρίς χρέωση. Ουσιαστικά, όταν ο χρήστης συνδέεται σε έναν ιστότοπο, θα πρέπει να εισάγει έναν τυχαίο κωδικό που αποστέλλεται ως SMS.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν κάποιος χάκερ γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης, δεν μπορεί να συνδεθεί και να κατασκοπεύσει ή ακόμα και να κλέψει τον λογαριασμό του χρήστη. Προσοχή όμως! Εάν αλλάξετε τον αριθμό του τηλεφώνου σας, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε όλα τα προφίλ σας ώστε να συνεχίσετε να έχετε πρόσβαση σε αυτά.
Χρήση του Internet με ασφάλεια
Ο κυβερνοχώρος μπορεί να εύκολα να μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές για γονείς στην καθημερινή χρήση του διαδικτύου είναι να γνωρίζουν τι περιεχόμενο επισκέπτεται το παιδί. Πρώτα όμως θα πρέπει να γίνει μια «εκπαίδευση» στα παρακάτω σημαντικά θέματα:
- Το υλικό στο Internet μπορεί να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο σε οποιονδήποτε χρήστη
- Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να προσποιούνται ότι είναι κάποιοι άλλοι online
- Φαινομενικά αβλαβείς σύνδεσμοι και διαφημίσεις μπορεί να κρύβουν κακόβουλο περιεχόμενο
Φυσικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι γονείς να ενημερώνονται για τους κινδύνους και να επικοινωνούν με τα παιδιά ώστε να τα εκπαιδεύουν σωστά. Είναι προτιμότερο οι γονείς να μπορούν να απαντήσουν σε όλες τις απορίες των παιδιών, παρά να ψάχνουν μόνα τους online με κίνδυνο να πέσουν θύματα μιας απάτης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!