Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5G: Πυλώνας ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία

Επενδύσεις έως και τα 6,5 δισ. ευρώ και δημιουργία 69.000 θέσεων εργασίας θα φέρει στην Ελλάδα η τεχνολογία 5G έως το 2030/ Πηγή: pixabay.com
Επενδύσεις που φτάνουν έως και τα 6,5 δισ. ευρώ καθώς και δημιουργία 69.000 θέσεων εργασίας θα φέρει στην Ελλάδα η τεχνολογία 5G μέσα στην δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη / Πηγή: pixabay.com

Επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ, νέες θέσεις εργασίας και μετασχηματισμό της οικονομίας είναι μερικά μόνο από τα «δώρα» που φέρνουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία για την περίοδο 2021-2030, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάκαμψη της «μετά-Covid» εποχής.

Θεαματικά αναμένονται τα οφέλη και για την ελληνική οικονομία, καθώς οι συνολικές επενδύσεις για την τρέχουσα δεκαετία θα μπορούσαν να κυμανθούν έως και τα 6,5 δισ. ευρώ, η ενίσχυση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην οικονομία έως και τα 12,4 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία 69.000 νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Ευκαιρίες και στόχοι για την Ελλάδα

Η εισαγωγή και λειτουργία των δικτύων 5G στη χώρα μας, εκτιμάται ότι οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ σε υποδομές καθώς και επιπλέον επενδύσεις 2,7 έως 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών, κατά τη δεκαετία 2021 – 2030, όπως επισημαίνει η EY στην μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σε βάθος δεκαετίας, τα οφέλη των λόγω επενδύσεων για την εγχώρια οικονομία μεταφράζονται σε μία σωρευτική αύξηση σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ – Gross Value Added, GVA), μεταξύ 7,3 και 12,4 δισ. ευρώ, υπογραμμίζει η ΕΥ.

Εξίσου σημαντική χαρακτηρίζεται και η δημιουργία 50.000 έως 69.000 νέων θέσεων εργασίας για την υπό εξέταση περίοδο.

Η ανάπτυξη του 5G στην Ελλάδα, προσφέρει σύμφωνα με την ΕΥ έξι μοναδικές ευκαιρίες για την εγχώρια οικονομία:

  • Να αποτελέσει μοχλό επενδύσεων.
  • Να επισπεύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του δημοσίου τομέα.
  • Να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων και εμπορεύσιμων εφαρμογών και υπηρεσιών τεχνολογίας.
  • Να συμβάλει στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) και επισκεπτών, καθώς σύντομα θα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση τεχνολογικής υποδομής.
  • Να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.
  • Να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της οικονομίας και των δραστηριοτήτων από την ανάγκη φυσικής παρουσίας, σε απάντηση των πιέσεων που ασκεί η πανδημία COVID-19.

Για να καταστούν εφικτά τα παραπάνω, η μελέτη της EY προτείνει πέντε στόχους, οι οποίοι έχουν ως εξής:

  • Την επιτάχυνση της ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών για τη βιώσιμη λειτουργία των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα.
  • ⦁    Τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος 5G για την προώθηση νέων εφαρμογών και καινοτόμων κλαδικών λύσεων.
  • ⦁    Την ανάδειξη του δημοσίου τομέα ως ενός εκ των πρώτων χρηστών των υπηρεσιών 5G.
  • ⦁    Τη διαχείριση και αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια.
  • ⦁    Την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και του οικοσυστήματος 5G.

220 εκατ. χρήστες ως τα τέλη του 2020

Εξαιρετικά ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις της Ericsson, που εκτιμά ότι οι χρήστες των δικτύων 5G ως τα τέλη του έτους θα ξεπεράσουν τις 220 εκατ. συνδρομές. Η νέα πρόβλεψη του σουηδικού κολοσσού είναι σημαντικά βελτιωμένη παλαιότερης πρόβλεψης που έκανε λόγο για 190 εκατ. χρήστες. 

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην Κίνα, στην οποία εκτιμάται ότι θα αναλογεί το 80% αυτού του αριθμού, καθώς η προώθηση των 5G αποτελεί ένα μεγάλο «στοίχημα» για το Πεκίνο.

Στο Mobility Report τηςεταιρείας επισημαίνεται ότι η πανδημία λειτούργησε τελικά καταλυτικά για το 5G, παρά την παραφιλολογία που είχε εξαπλωθεί για την υποτιθέμενη σχέση του με τον κορονοϊό, καθώς αποτέλεσε το αναγκαίο «μεγάλο άλμα» προς την ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με την Ericsson, ως τα τέλη του έτους περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ήτοι 1 δισ. άνθρωποι, θα ζει σε μία περιοχή που καλύπτεται από δίκτυο 5G. Μέχρι τα τέλη του 2026, οι συνδρομητές των δικτύων 5Gεκτιμάται ότι θα «εκτιναχθούν» στα 3,5 δισ. ενώ το περισσότερο από το 50% των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας θα πραγματοποιείται μέσω 5G. To 2026 θεωρείται ως η χρονιά «ορόσημο», καθώς το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε δίκτυα 5G.

Άνευ προηγουμένου ζήτηση

Ακόμη πιο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις στην ετήσια έκθεση της IHS Markit, η οποία αναμένει αύξηση 10,8% στις παγκόσμιες δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη και επενδύσεις στο πεδίο του 5G την ερχόμενη 15ετία. Εκτιμά δε ότι τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα οδηγήσουν στη δημιουργία 22,8 εκατ. νέων θέσεων εργασίας έως το 2035.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις που σχετίζονται με τα 5G εκτιμώνται περί τα 13,1 τρισ. δολάρια έως το 2035, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της πανδημίας που θα συνεχίσει να λειτουργεί αρνητικά στους περισσότερους τομείς της οικονομίας και τα επόμενα χρόνια. ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να ηγηθούν της νέας επανάστασης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ενώ οι κλάδοι που θα ωφεληθούν περισσότερο θα είναι ο δημόσιος και ο αγροτικός τομέας.


Νέα πεδία δράσης
 

Το 5G θα ενισχύσει την  αξία της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2,2 τρισ. δολάρια έως το 2035, σύμφωνα με τη διεθνή Ένωση Δικτύων Κινητής Τηλεφωνίας (GSMA). Η αύξηση αυτή θα επιτευχθεί κατά κύριο λόγο από το «άνοιγμα» νέων πεδίων δράσης που φάνταζαν αδιανόητα μέχρι και πριν από λίγα χρόνια.

Ορισμένοι τομείς, σχετίζονται με τεχνολογίες που είναι ήδη υπαρκτές αλλά θα βιώσουν πρωτοφανή ανάπτυξη, καθώς το 5G θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές τους, όπως το gaming, οι τεχνολογίες εικονικής (Virtual Reality) και επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), οι τεχνολογίες βίντεο και 3D απεικόνισης, βελτίωση των ευρυζωνικών συνδέσεων, κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, οι συναρπαστικές δυνατότητες του 5G θα καταστήσουν δυνατή την ανάπτυξη και τελειοποίηση δυνατοτήτων σε τομείς όπως οι μετακινήσεις, οι δημόσιες υποδομές, η δημόσια ασφάλεια , η υγεία, κ.α.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ