Με δεδομένη την τεράστια ζήτηση για γρήγορο Ιντερνετ και κάλυψη που επέσπευσαν οι συνεχόμενες τοπικές καραντίνες στις ΗΠΑ, εταιρίες – κολοσσοί όπως η Verizon και η AT&T κατέφυγαν στις αγορές για κατεπείγοντα δανεισμό ώστε να ανταποκριθούν στη δημοπρασία συχνοτήτων του αμερικανικού δημοσίου.
► Διαβάστε: 5G: Πότε έρχεται στην Ελλάδα, τι ταχύτητες θα έχει
Ο διαγωνισμός για τις συχνότητες 5G διοργανώθηκε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) και ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με 57 συνολικά διεκδικητές, ανάμεσά τους τον τρίτο μεγάλο πάροχο της χώρας, T-Mobile US, αλλά και παρόχους συνδρομητικής τηλεόρασης, όπως η Dish Network Corp, η Comcast Corp και η Charter Communications. Εντός ημερών, η προσφορά ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών για 47 δις δολάρια.
► Αυτή είναι η πρώτη 5G βιντεοκλήση στην Ελλάδα
Η προηγούμενη δημοπρασία συχνοτήτων που διεξήγαγε η FCC το 2015, απέφερε στο αμερικανικό δημόσιο σχεδόν 45 δισ. δολάρια. Η παρούσα δημοπρασία της επονομαζόμενης συχνότητας-C, μπορεί να αποφέρει συνολικά πάνω από 80 δισ., καθώς οι προσφορές πήραν παράταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας. Οι δυσθεώρητες αυτές προσφορές υπογραμμίζουν πόσο σημαντικές είναι οι μεσαίας κατηγορίας συχνότητες για εταιρίες που στοχεύουν στην παγκόσμια κυριαρχία της τεχνολογίας 5G.
Αύξηση κερδών για τις εταιρείες
Οι πλειστηριαζόμενες ραδιοσυχνότητες αναμένεται να οδηγήσουν σε μια πολυετή αύξηση κερδών για τις εταιρείες που θα αναπτύξουν τα δίκτυά τους για κινητές συσκευές της επόμενης γενιάς, αυτοκινούμενα οχήματα, εξοπλισμό υγείας και κατασκευαστικές εγκαταστάσεις. Αν και η Verizon αναμενόταν να γίνει ο μεγαλύτερος πλειοδότης του διαγωνισμού, ο φορέας φαίνεται να αντιμετωπίζει σθεναρό ανταγωνισμό από την T-Mobile, η οποία εξασφάλισε την οικονομική στήριξη του της κατόχου του πλειοψηφικού της πακέτου, Deutsche Telekom.
Συνολικά, οι μεγαλύτεροι πλειοδότες είχαν στη διάθεσή τους 70 δισ. δολάρια στην εκκίνηση του διαγωνισμού. Αλλά με το συνολικό ποσό της δημοπρασίας να ξεπερνά το ποσό αυτό, εταιρίες όπως οι Verizon, AT&T, T-Mobile, Dish και Comcast ίσως αναγκαστούν να καταφύγουν στην αγορά ομολόγων μέσα στις αρχές του 2021. Πέρα από τις άδειες των ραδιοσυχνοτήτων, οι πάροχοι θα χρειαστεί να πληρώσουν άλλα 13 δισ. δολάρια στους τωρινούς χρήστες των συχνοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και προμηθευτών δορυφόρων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!