Τα παιδιά εμφανίζονται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις διαδικτυακές «παγίδες», ειδικά στη σημερινή συγκυρία της έντονης ψηφιοποίησης και της συνεχούς συνδεσιμότητας. Στην Ελλάδα, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ειδικά τα παιδιά είναι ανάγκη να αποκτήσουν σωστή κουλτούρα χρήσης του ίντερνετ για να το χρησιμοποιούν δημιουργικά, παραμένοντας ασφαλή.
Ανησυχητικά στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από μια μεγάλης κλίμακας εθνική έρευνα σε παιδιά ηλικίας 10-18 ετών:
- Το 32% των μαθητών Δημοτικού δεν ξέρει πώς να αναφέρει ή να μπλοκάρει κάποιον στο Διαδίκτυο.
- Το 12% των μαθητών Δημοτικού και το 24% των μαθητών Γυμνασίου/Λυκείου αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους.
- 1 στα 10 παιδιά Δημοτικού και περίπου 1 στα 3 παιδιά Γυμνασίου/Λυκείου δηλώνει ότι έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο Διαδίκτυο.
- Το 13% των μαθητών του Γυμνασίου και το 7% των μαθητών του Δημοτικού έχει υποστεί εκφοβισμό στο Διαδίκτυο.
- Το 17% των μαθητών δηλώνει πως έχει υπάρξει μάρτυρας σε περιπτώσεις εκφοβισμού στο Διαδίκτυο.
- Ποσοστό 11% των μαθητών του Γυμνασίου δηλώνει ότι έχει δεχθεί μηνύματα μίσους στο Διαδίκτυο λόγω της φυλής, της εμφάνισης ή κάποιου άλλου χαρακτηριστικού του.
Οι γονείς δεν ξέρουν τι κάνουν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο
Ένα σημείο της έρευνας, την οποία διενήργησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ και το οποίο προκαλεί έντονο προβληματισμό, είναι ότι το 20% των μαθητών του Γυμνασίου απαντά ότι δεν θα ζητήσει βοήθεια από τους γονείς του σε περίπτωση που κάτι στο Διαδίκτυο το αναστατώσει.
Επίσης, 2 στα 10 παιδιά Δημοτικού και 4 στα 10 παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου δεν συζητούν με τους γονείς τους θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό των γονιών συνεχίζει να μη θέτει όρια ούτε στον χρόνο που δαπανούν τα παιδιά στο Διαδίκτυο, ούτε στο περιεχόμενο που επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση. Όπως προκύπτει, μάλιστα, από τις απαντήσεις των παιδιών, πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν καν τι κάνει το παιδί τους όταν βρίσκεται στο Διαδίκτυο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!