Η πανδημία αύξησε την ανάγκη της χρήσης υψηλών τεχνολογιών και κυρίως της ρομποτικής για τη θεραπεία των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία. Το κενό έρχονται να καλύψουν τα RoboDoc, ινδικής προέλευσης ρομπότ.
Σύμφωνα με την περιγραφή του βρετανικού Guardian, η Μίτρα είναι ένα RoboDoc – δημιούργημα της ινδικής startup Invento Robotics και κοστίζει 13.600 δολάρια. Έχει ύψος 1,52 μέτρα, και διαθέτει τη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου μέσω ενός tablet που είναι ενσωματωμένο στο ύψος του στήθους της. Μέσω αυτού του tablet, ο ασθενής με Covid-19 μπορεί να επικοινωνεί και να βλέπει τους συγγενείς του, ενώ νοσηλεύεται απομονωμένος.
Η Μίτρα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017 και τώρα, αυτή και τα υπόλοιπα RoboDocs έχουν τοποθετηθεί σε κλινικές Covid-19. «Η Μίτρα δημιουργήθηκε αρχικά για κέντρα φροντίδας, αλλά τελικά μέσα στην πανδημία προσαρμόστηκε στο να βοηθά το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών» δηλώνει ο Balaji Viswanathan, εκτελεστικός διευθυντής της Invento Robotics, που τώρα εξάγει τα ρομπότ της σε πέντε χώρες συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.
Μπορεί στην Ινδία να αντιστοιχούν μόνο τρία ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους, αλλά η ρομποτική βιομηχανία της χώρας αναπτύσσεται ραγδαία, χωρίς να την έχει αγγίξει σχεδόν καθόλου αρνητικά η πανδημία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!