Περίπου 7 δισ. δολάρια απώλειες από την προσωπική του περιουσία είχε μέσα σε λίγες ώρες ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ σύμφωνα με το Bloomberg, λόγω του πολύωρου blackout των Facebook, Instagram και WhatsApp που προκάλεσε αναστάτωση σε όλο τον κόσμο το βράδυ της Δευτέρας, ενώ συνολικά το κρασάρισμα κόστισε στον όμιλο σχεδόν 20 δισ. δολάρια.
►Γιατί «έπεσαν» Facebook, Instagram και WhatsApp - Πόσα δισ. έχασε ο όμιλος σε 6 ώρες
Η Σέριλ Σάντμπεργκ, νούμερο 2 στο όμιλο, είδε την δική της περιουσία να μειώνεται κατά 1,9 δισ. δολάρια, τη στιγμή που ο μάγος των Social Media έπεσε στην κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπου του πλανήτη καταλαμβάνοντας πλέον την 5η θέση στη σχετική λίστα των κροίσων, πίσω από τον Μπιλ Γκέιτς. Ωστόσο το κρασάρισμα δεν είναι το μόνο χτύπημα που έχει στριμώξει στα σκοινιά τον Ζούκερμπεργκ.
Οι αποκαλύψεις Χόγκεν κλυδωνίζουν το Facebook
Το Facebook, η πλατφόρμα των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της τις τελευταίες δυο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.
Πρώην μηχανικός υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, η Φράνσις Χόγκεν διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα, συγκεκριμένα στη Wall Street Journal και κατηγόρησε τον όμιλο ότι "(επιλέγει) το όφελος παρά την ασφάλεια", των χρηστών του, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS. Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις, με το blackout να έρχεται και να εντείνει την κρίση στον όμιλο.
Βουτιά της μετοχής της Facebook
Στη Wall Street, η μετοχή της Facebook υποχώρησε κατά 4,9% (κάποια στιγμή ήταν στο -6%), στον απόηχο των καταγγελιών πρώην εργαζόμενης στην εταιρεία και υπό τη βαριά σκιά του blackout της πλατφόρμας επί αρκετές ώρες.
Υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.
Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ο Ζούκερμπεργκ με ανάρτησή του στο Twitter ζήτησε συγγνώμη, τονίζοντας σε αυτήν πως «άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι. Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!