Νέους ορίζοντες στη βιολογία ανοίγει η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης AlphaFold της DeepMind - που ανήκει στην ανήκει στην μητρική εταιρεία της Google,
Alphabet - προβλέποντας τους τρόπους με τους οποίους δημιουργούνται οι τρισδιάστατες δομές των πρωτεϊνών και οι μεταβολές τους. Με τον τρόπο αυτό οι επιστήμονες φιλοδοξούν να κατανοήσουν καλύτερα τις λειτουργίες και τον ρόλο τους στις διάφορες ασθένειες.
Πρόκειται για έναν επιστημονικό γρίφο που αναζητά απαντήσεις εδώ και δεκαετίες. Οι πρωτεΐνες είναι μια αλληλουχία αμινοξέων που διπλώνεται για να σχηματίσει μια τρισδιάστατη τελική δομή. Πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για την τελική μορφή που θα πάρει αυτή η αλληλουχία των αμινοξέων, καθώς και εξαιρετικά χρονοβόρο.
Στο σημείο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη η συμβολή του AlphaFold της DeepMind. Το σύστημα παρουσιάστηκε σε πρώιμη μορφή το 2018 στην εκδήλωση CASP (Critical Assessment of protein Structure Prediction), κερδίζοντας τις εντυπώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βαθμολογία που έλαβε στην κλίμακα Global Distance (αξιολογεί το ποσοστό των σωστών θέσεων των αμινοξέων στην πρωτεϊνική δομή) έφτασε στο 92.4 με άριστα το 100.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή Andrei Lupas, διευθυντή του τμήματος Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Max Planck Institute: «Τα εκπληκτικής ακρίβειας μοντέλα του συστήματος AlphaFold μας επέτρεψαν να λύσουμε ένα πρόβλημα πρωτεϊνικής δομής που μας απασχολούσε εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, αλλά και να κατανοήσουμε πως μεταδίδονται τα σήματα σε κυτταρικές μεμβράνες. Είναι ένα εργαλείο που αλλάζει οριστικά το παιχνίδι».
Σύμφωνα δε με τον βραβευμένο με Νόμπελ καθηγητής Venki Ramakrishnan: «Πρόκειται για μια εκπληκτική εξέλιξη στην επίλυση του προβλήματος των πρωτεϊνικών δομών, το οποίο αποτελεί πρόκληση για τη Βιολογία εδώ και 50 χρόνια. Συνέβη, μάλιστα, δεκαετίες νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπαν πολλοί ειδικοί του χώρου μας και ανυπομονούμε να τη δούμε να αλλάζει ριζικά την έρευνα στον τομέα μας».
Το σύστημα AlphaFold θα βοηθήσει σημαντικά τους ερευνητές να αναγνωρίσουν «κακόβουλες» πρωτεΐνες και τους λόγους που προκαλούν συγκεκριμένες ασθένειες, συμβάλλοντας έτσι στη στοχευμένη ανάπτυξη θεραπειών και τη δημιουργία νέων φαρμάκων που θα επιταχύνουν δραματικά την καταπολέμηση τους
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!