Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5G - oδηγός: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε

Στην εποχή του 5G και επίσημα η Ελλάδα
Στην εποχή του 5G και επίσημα η Ελλάδα / Πηγή: Intime

Στην εποχή του 5G μπήκε με κάθε επισημότητα η Ελλάδα, με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τα δίκτυα 5ης γενιάς και την έναρξη της εμπορικής διάθεσης δικτύου 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις στην Ελλάδα από την CosmoteΣύντομα θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, οδηγώντας τη χώρα σε ένα μέλλον υπερυψηλών ταχυτήτων και τεραστίων δυνατοτήτων.

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G στη χώρα μας, στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges, την επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, Dominique Leroy και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ.

Οι δυνατότητες των νέων δικτύων σε θέματα ταχύτητας είναι εντυπωσιακές. Το 5G μπορεί να προσφέρει ακόμη και 20πλάσιες ταχύτητες σε σχέση με το 4G, κάτι που σημαίνει πως ακόμη και το «κατέβασμα» μιας ταινίας σε υψηλή ανάλυση θα είναι, υπό ιδανικές συνθήκες, θέμα δευτερολέπτων. Πέρα από την ταχύτητα, το δίκτυο 5G εξασφαλίζει μικρό χρόνο καθυστέρησης δικτύου (latency), σταθερότητα της σύνδεσης, καθώς και υποστήριξη πολλαπλών ταυτόχρονων συνδέσεων συγκεντρωμένων σε κοντινή απόσταση. 

Οι τρεις εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας θα καταβάλουν τίμημα 372 εκατ. ευρώ συνολικά για το φάσμα των δικτύων 5G. Έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το τίμημα είτε εφάπαξ είτε σε 10 δόσεις σε εννέα χρόνια. Αν προτιμήσουν τις δόσεις, όπως αναμένεται, πρέπει να καταβάλουν εντός δεκαημέρου από τον διαγωνισμό το 30% του τιμήματος που προσέφερε κάθε μία.

Αρχικά, τη νέα τεχνολογία θα γνωρίσουν οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στα πρώτα τρία χρόνια τα δίκτυα 5G θα καλύψουν το 60% του πληθυσμού της χώρας.

Η επανάσταση του 5G

Αν το 3G και πολύ περισσότερο το 4G κατέστησαν αναπόσπαστο κομμάτι τα κινητά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, το 5G είναι ένας πραγματικός «game changer» που θα αλλάξει τον κόσμο. Σύμφωνα με αναλυτές, τα δίκτυα πέμπτης γενιάς δεν είναι μια απλή, γραμμική εξέλιξη των ασύρματων επικοινωνιών, αφού για πρώτη φορά θα υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης ανθρώπων, μηχανών, προϊόντων, ακόμα και διαδικασιών σε  πραγματικό χρόνο. Μιλάμε, δηλαδή, για κάτι πολύ παραπάνω από «ταχύτερα smartphones». Πρόκειται για τη μετάβαση σε ένα ριζικά διαφορετικό περιβάλλον, όπου η μαζική, ταυτόχρονη, σε πραγματικό χρόνο χρήση αλληλεπίδραση συσκευών θα είναι τόσο δεδομένη, όσο και η ροή ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από τα υφιστάμενα δίκτυα ενέργειας.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του 5G είναι το γεγονός πως η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων θα ξεκινά από τα 10 Gbps, τη στιγμή που τα ενσύρματα δίκτυα οπτικών ινών προσφέρουν ταχύτητες έως 1 Gbps. Για, παράδειγμα η λήψη μιας ταινίας Full HD θα ολοκληρώνεται περίπου σε 10 δευτερόλεπτα, αντί για 10 λεπτά που απαιτούνται με το 4G.

Ακόμα πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ο μηδενισμός του λεγόμενου latency, της καθυστέρησης που παρουσιάζουν τα σημερινά δίκτυα. Στα δίκτυα 4G η μεταφορά δεδομένων, δηλαδή η εκτέλεση οποιασδήποτε εντολής, υλοποιείται με καθυστέρηση που κυμαίνεται από 50 έως μερικές εκατοντάδες χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αυτή ακριβώς είναι η αχίλλειος πτέρνα που δεν επέτρεψε στο 4G να βρει εκτεταμένο έδαφος σε επαγγελματικές εφαρμογές, αφού η εν λόγω καθυστέρηση είναι απολύτως καταστροφική αν αφορά εντολές σε βιομηχανικά ρομπότ, αυτόνομα οχήματα ή χειρουργικά ρομπότ.

Αν η ασύρματη δικτύωση είναι σήμερα συνώνυμο της κατανάλωσης ψυχαγωγικού περιεχόμενου, το 5G θα αποτελέσει το «υλικό» πάνω στο οποίο θα υφανθεί ένα πυκνό δίκτυο βιομηχανικών ρομπότ και ρομπότ ιατρικών επεμβάσεων, αυτόνομων οχημάτων και κρίσιμων υποδομών που θα ανταλλάσσουν συνεχώς δεδομένα. Αυτό στην πράξη σημαίνει παραγωγή πραγματικά μεγάλων δεδομένων, που με τη σειρά τους είναι η απαραίτητη πρώτη ύλη για την ανάπτυξη και την ωρίμανση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το 5G αναμένεται να δημιουργήσει 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών μέσα από την ανάπτυξη των δικτύων 5G θα αναδειχθεί σε στιβαρό πυλώνα της οικονομίας, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας.

Πρεμιέρα από την Cosmote

Την εμπορική διάθεση δικτύου 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις στην Ελλάδα εγκαινίασε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 η Cosmote, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps. «Πρωτοπορώντας για μια ακόμη φορά, η Cosmote εξελίσσει το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα για να προσφέρει πρώτη στους συνδρομητές της υπηρεσίες 5ης γενιάς, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή). Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE. Σήμερα τέτοιες συσκευές είναι οι Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10 Pro, Xiaomi Mi10. Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, όλο και περισσότερες συσκευές θα πιστοποιούνται σταδιακά και θα παρέχουν πρόσβαση στο COSMOTE 5G. Η λίστα με τις πιστοποιημένες 5G συσκευές είναι διαθέσιμη στο cosmote.gr.

Για την εμπορική διάθεση του COSMOTE 5G, η COSMOTE αξιοποιεί τις δυνατότητες του εξοπλισμού 5G που εγκαθίσταται στο δίκτυό της σε συνεργασία με την Ericsson. Έχουν αδειοδοτηθεί και ενεργοποιηθεί Σταθμοί Βάσης 5G στα 3,5 GHz (με βάση το ήδη διαθέσιμο φάσμα), που επιτρέπουν πολύ υψηλές ταχύτητες που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps, σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Παράλληλα το τεχνολογικά ουδέτερο φάσμα που χρησιμοποιείται και από το COSMOTE 4G, συμβάλλει στην μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το COSMOTE 5G θα επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ενώ σταδιακά θα βελτιώνονται οι ταχύτητες mobile Internet και οι χρόνοι απόκρισης (latency) του δικτύου. Η πληθυσμιακή κάλυψη αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021. H COSMOTE έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με δίκτυα του εξωτερικού, για παροχή 5G roaming στους πελάτες της σε επιλεγμένες χώρες της Ε.Ε., ενώ η διαθεσιμότητα 5G roaming θα επεκταθεί σύντομα και σε περισσότερες χώρες. Η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων του δικτύου 5G θα γίνει με την ενσωμάτωση του νέου φάσματος συχνοτήτων, έπειτα από τη δημοπρασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ετοιμάζεται η Vodafone

«Η Vodafone Ελλάδας είναι έτοιμη για να αναπτύξει το 5G μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απόκτηση του απαιτούμενου φάσματος», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης.

«Εχουμε καταρτίσει ένα εκτεταμένο επενδυτικό πλάνο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και έχει στόχο το Vodafone Giga Network 5G να προσφέρει νέες δυνατότητες για όλους, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2021, σταδιακά για όλο και περισσότερους Έλληνες. Αυτό που για όλους μας είναι συναρπαστικό είναι ότι το Vodafone Giga Network 5G, η νέα αυτή γενιά τεχνολογίας, θα βοηθήσει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, θα επιταχύνει την οικονομία και θα μεταμορφώσει την Ελλάδα σε μία ψηφιακή κοινωνία, ισότιμη για όλους», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Vodafone επεσήμανε, επίσης, πως έχοντας εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τεχνολογιών και υπηρεσιών νέας γενιάς για τα επόμενα χρόνια, «πιστεύουμε ότι με τα δίκτυα και τις τεχνολογίες μας θα συμβάλουμε στην επιτάχυνση της πορείας της Ελλάδας προς το αύριο. Πρόκειται για μια συνολική επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, πάνω στην οποία έρχεται και προστίθεται η άμεση καταβολή επιπλέον 130 εκατ. ευρώ για το φάσμα».

«Το ταξίδι του 5G θα είναι μακρύ και τη διάρκειά του θα καθορίσει η διείσδυση των συσκευών και η επιτάχυνση της χρήσης των προηγμένων επιχειρηματικών εφαρμογών. Η επόμενη δεκαετία θα είναι η δεκαετία του 5G. Είμαστε υπερήφανοι που αναλαμβάνουμε αυτό το σπουδαίο έργο για να βοηθήσουμε να αλλάξει η Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Μπρουμίδης.

Αρχές του 2021 και η Wind

«Μέσα στην επόμενη πενταετία θα υλοποιήσουμε ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναπτύξουμε ένα ισχυρό δίκτυο 5G, ένα δίκτυο που θα υποστηρίζεται από Έλληνες μηχανικούς που ήδη εργάζονται εντατικά για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας», δήλωσε ο Νάσος Ζαρκαλής, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της WIND Ελλάς, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση φάσματος 5G. O πρόεδρος της εταιρείας ανέφερε ακόμη πως «η χώρα μπαίνει σε μια τεχνολογική επανάσταση από την οποία μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει. Η ανάπτυξη του 5G είναι μια τεράστια πρόκληση και αποτελεί για εμάς στη WIND μία από τις κύριες προτεραιότητες του στρατηγικού μας σχεδίου».

Πάντως, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η Wind από τις αρχές του 2021 θα ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, με την κάλυψη να αγγίζει το 60% του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της πρώτης τριετίας, τονίζοντας πως οι ασύλληπτες ταχύτητες που φέρνει το 5G και ο πολύ μικρότερος χρόνος απόκρισης «ανοίγουν νέους δρόμους για την ανάπτυξη πληθώρας εφαρμογών και υπηρεσιών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, θα αναβαθμίσουν την επιχειρηματικότητα και θα μετασχηματίσουν την ελληνική οικονομία».

«Η WIND, ως στρατηγικός επενδυτής σε υποδομές νέας γενιάς, στέκεται για μια ακόμη φορά αρωγός στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα οφέλη του 5G

Επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ, νέες θέσεις εργασίας και μετασχηματισμό της οικονομίας φέρνουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία για την περίοδο 2021-2030, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάκαμψη της «μετά Covid» εποχής. Θεαματικά αναμένονται τα οφέλη και για την ελληνική οικονομία, καθώς οι συνολικές επενδύσεις για την τρέχουσα δεκαετία θα μπορούσαν να κυμανθούν έως και στα 6,5 δισ. ευρώ, η ενίσχυση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην οικονομία έως και στα 12,4 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία 69.000 νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Η εισαγωγή και λειτουργία των δικτύων 5G στη χώρα μας, εκτιμάται ότι οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ σε υποδομές καθώς και επιπλέον επενδύσεις 2,7 έως 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών, κατά τη δεκαετία 2021 – 2030, όπως επισημαίνει η EY στην μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σε βάθος δεκαετίας, τα οφέλη των λόγω επενδύσεων για την εγχώρια οικονομία μεταφράζονται σε μία σωρευτική αύξηση σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ – Gross Value Added, GVA), μεταξύ 7,3 και 12,4 δισ. ευρώ, υπογραμμίζει η ΕΥ.

Εξίσου σημαντική χαρακτηρίζεται και η δημιουργία 50.000 έως 69.000 νέων θέσεων εργασίας για την υπό εξέταση περίοδο.

Η ανάπτυξη του 5G στην Ελλάδα προσφέρει, σύμφωνα με την ΕΥ έξι μοναδικές ευκαιρίες για την εγχώρια οικονομία:

  • Να αποτελέσει μοχλό επενδύσεων.
  • Να επισπεύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του δημοσίου τομέα.
  • Να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων και εμπορεύσιμων εφαρμογών και υπηρεσιών τεχνολογίας.
  • Να συμβάλει στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) και επισκεπτών, καθώς σύντομα θα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση τεχνολογικής υποδομής.
  • Να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.
  • Να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της οικονομίας και των δραστηριοτήτων από την ανάγκη φυσικής παρουσίας, σε απάντηση των πιέσεων που ασκεί η πανδημία COVID-19.

Για να καταστούν εφικτά τα παραπάνω, η μελέτη της EY προτείνει πέντε στόχους, οι οποίοι έχουν ως εξής:

  • Την επιτάχυνση της ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών για τη βιώσιμη λειτουργία των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα.
  • Τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος 5G για την προώθηση νέων εφαρμογών και καινοτόμων κλαδικών λύσεων.
  • Την ανάδειξη του δημοσίου τομέα ως ενός εκ των πρώτων χρηστών των υπηρεσιών 5G.
  • Τη διαχείριση και αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια.
  • Την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και του οικοσυστήματος 5G.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ