Στο Twitter έμελλε να επιβληθούν οι πρώτες ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβάλλονται σε αμερικανική εταιρεία υπό το νέο σύστημα προστασίας δεδομένων της ΕΕ.
Η ρυθμιστική αρχή προστασίας των ψηφιακών δεδομένων της Ιρλανδίας επέβαλε πρόστιμο ύψους 450.000 ευρώ στο Twitter λόγω ενός σφάλματος, που είχε ως αποτέλεσμα να δημοσιοποιηθούν ιδιωτικά tweet. Είναι το πρώτο πρόστιμο σε βάρος μεγάλης αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας βάσει του νέου μηχανισμού επίλυσης διαφορών της ΕΕ, ωστόσο πολύ μικρότερο από εκείνο που ζητούσαν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη.
Ο γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR) καθιστά την Επιτροπή Προστασίας των Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) ως κορυφαία ρυθμιστική αρχή των Twitter, Facebook, Apple και Google εντός της ΕΕ, λόγω του γεγονότος ότι έχουν εκεί την έδρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κανονισμός GDPR βρίσκεται σε ισχύ από το 2018, ωστόσο η υπόθεση με το Twitter είναι η πρώτη στην οποία χρησιμοποιείται το νέο σύστημα επίλυσης διαφορών βάσει του οποίου η ρυθμιστική αρχή ενός κράτους αποφασίζει προτού διαβουλευτεί με άλλες εθνικές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.
Η DPC, που έχει ανοίξει περισσότερες από 20 έρευνες για αμερικανικούς κολοσσούς τεχνολογίας, μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για παραβιάσεις έως το 4% των συνολικών εσόδων μιας εταιρείας ή 20 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα το ποιο είναι υψηλότερο.
Είχε την εξουσία να επιβάλει πρόστιμο στο Twitter ύψους 60 εκατομμυρίων για το σφάλμα στην εφαρμογή Android που αναγνωρίστηκε στις αρχές του 2019, όταν προσωπικά tweet χρηστών βγήκαν στον διαδικτυακό αέρα. Ωστόσο, τέθηκε πλαφόν ύψους 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών, καθώς κρίθηκε ως μια πολύ μικρότερη παραβίαση.
Η ρυθμιστική αρχή της Αυστρίας επεδίωκε την επιβολή προστίμου τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων ευρώ και η Γερμανία μεταξύ 7,3 και 22 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας των Δεδομένων, ως ένσταση στην προκαταρκτική απόφαση της Ιρλανδίας τον Μάιο.
Η ιρλανδική DPC εκτιμά πως το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, εντός 72 ωρών τη ρυθμιστική αρχή έπειτα από το σφάλμα που καταγράφηκε στην προστασία των δεδομένων των χρηστών του.
Το Twitter από την πλευρά του επισημαίνει με ανακοίνωση πως η καθυστέρηση στο να γνωστοποιήσει το συμβάν ήταν μια «απροσδόκητη συνέπεια της επάνδρωσης μεταξύ της ημέρας των Χριστουγέννων του 2018 και της ημέρας της Πρωτοχρονιάς» και ότι έχει κάνει αλλαγές ώστε τα μελλοντικά περιστατικά να γνωστοποιούνται εγκαίρως. Πάντως η αμερικανική εταιρεία δηλώνει πως αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και παραμένει δεσμευμένη «στην προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων των πελατών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!