Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΕΧΝΕΣ

Daft Punk: «Επίλογος» για το δίδυμο που έντυσε με μουσική τη φαντασία μας

Daft Punk / Πηγή: AP
Daft Punk / Πηγή: AP

Το «αντίο» τους ήταν εξίσου αινιγματικό και μυστηριώδες όσο και η δημόσια εικόνα τους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την μουσική κληρονομιά και την παρακαταθήκη που άφησαν πίσω τους ως φαινόμενα της ποπ κουλτούρας, γεγονός που δικαιολογεί τον πάταγο που προκάλεσε παγκοσμίως η είδηση της διάλυσής τους μετά από 28 χρόνια. Γιατί οι Daft Punk, το ιδιοφυές γαλλικό μουσικό δίδυμο που επανεφηύρε την ηλεκτρονική χορευτική μουσική, δίνοντάς της μια φουτουριστική, διαστημική και ταυτόχρονα high tech διάσταση, αποτελεί πλέον παρελθόν.

Ο αποχαιρετισμός τους δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα ακόμη έργο Τέχνης που αντανακλά την ουσία του έργου τους όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα από το ολιγόλεπτο βίντεο που κυκλοφόρησαν στις 22 Φεβρουαρίου με τίτλο «Epilogue», παρακολουθήσαμε τους κατά κόσμον Τομάς Μπανγκαλτέρ και Γκι Μανουέλ ντε Ομέμ - Κριστό, ντυμένους με τα iconic ρομποτικά κοστούμια και κάσκες τους να περιδιαβαίνουν σε μία έρημο, όπου ύστερα από έναν σύντομο αποχαιρετισμό μεταξύ τους ο ένας... αυτοκαταστράφηκε!

Από το 1993 που ιδρύθηκαν μέχρι και τις μέρες μας, οι Daft Punk κατάφεραν να κάνουν τον πλανήτη να μιλάει για τη «γαλλική σχολή» στην ηλεκτρονική χορευτική μουσική, με αυτούς να απολαμβάνουν το ρόλο του πρώτου διδάξαντα. 

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού καθόρισαν με τον ήχο τους την μουσική αυτή σκηνή όσο ελάχιστοι, παντρεύοντας ήχους από την rock, την disco, την house και την ηλεκτρονική μουσική με τρόπο μοναδικό. Οσο για τα video clip τους, αυτά έχουν περάσει στην ιστορία ως μικρά έργα Τέχνης χάρη στην high tech και space αισθητική τους.

Χρόνο με το χρόνο το όνομά τους έγινε οικείο και δημοφιλές πέρα από το κοινό των κλαμπ, σε βαθμό που κανείς να μην ασχολείται πλέον με το γεγονός ότι το φοβερό ντουέτο «κρυβόταν» μόνιμα κάτω από τα κράνη τους, δίχως να μας δείχνουν τα πρόσωπά τους. Αυτό ήταν άλλωστε και ένα από τα κεντρικά μηνύματα που επιχείρησαν να περάσουν όλα αυτά τα χρόνια και το κατάφεραν ομολογουμένως με τεράστια επιτυχία: Εστιάστε στην Τέχνη μας. Δηλαδή στην μουσική τους...

Daft Punk / Πηγή: AP
Daft Punk / Πηγή: AP

Ακόμη και οι λιγότερο μυημένοι στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή, αποκλείεται κάποια στιγμή να μην σιγοψυθίρησαν έναν από τα τραγούδια τους ή να μην χόρεψαν στους ρυθμούς τους. Τραγούδια όπως τα «One More Time» και «Around The World» έγιναν παγκόσμια χιτ, με αποκορύφωμα την συνεργασία τους με τον Pharrell Williams στο «Get Lucky» το 2013, που εκτόξευσε τη δημοτικότητά τους και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού φτάνοντάς τους μέχρι τα βραβεία Grammy.

Οσο για τους άντρες κάτω από τις μάσκες; Ελάχιστες φορές αποδέχτηκαν να μας δείξουν τα πρόσωπά τους και αυτό έγινε μόνο μέσα από φωτογραφίες στα πρώτα τους βήματα.

«Δεν είμαστε ερμηνευτές. Δεν είμαστε μοντέλα. Κανείς δεν θα ενδιαφερόταν να δει πως μοιάζουμε» δήλωνε προ ετών ο ντε Ομέμ-Κριστό στο περιοδικό Rolling Stone. «Ενώ τα ρομπότ ενθουσιάζουν τους πάντες» συμπλήρωνε αιτιολογώντας την απόφαση του συγκροτήματος να μην αποχωριστούν ποτέ το διαστημικό look τους.

Και δεν έμεναν μόνο στην εμφάνιση, αφού και φωνητικά φρόντιζαν πάντα να χρησιμοποιούν ειδικά ηλεκτρονικά και ρομποτικά εφέ για να αλλοιώνουν τις φωνές τους.

Το ευτύχημα για τους ίδιους και τους φαν τους, είναι ότι κατάλαβαν έγκαιρα ποιο δρόμο έπρεπε να ακολουθήσουν, αφού το 1993 το garage rock της εποχής ήταν εκείνο που τους είχε κερδίσει στα πρώτα τους βήματα...

Η είδηση της διάλυσής τους βρέθηκε στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας ειδησεογραφίας, σπάζοντας το «μονοπώλιο» της πανδημίας, αποδεικνύοντας ότι η επιδραστικότητά τους στην μουσική σκηνή υπήρξε τεράστια.

Οσο για τα σχόλια μουσικών, συνεργατών, αλλά και θαυμαστών τους στα social media ήταν καταιγιστικά και αποθεωτικά, δείχνοντας ότι μέσα από το ένδοξο μουσικό παρελθόν τους, οι Daft Punk άνοιξαν το δρόμο για το μέλλον της χορευτικής μουσικής.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΕΣ

Περισσότερα