Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΕΧΝΕΣ

Βρετανικό Μουσείο: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανασύρθηκαν από τα ερείπια

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας και Βρετανίας να συναντηθούν σε ανώτατο επίπεδο για να υπάρξουν συνομιλίες για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, δημοσίευμα του Guardian φέρνει στο φως ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με τον οποίο τα Γλυπτά, «ανασύρθηκαν από τα ερείπια» και δεν αφαιρέθηκαν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαμάχη για τα γλυπτά του Παρθενώνα έχει βαθύνει αφού η Ελλάδα απέρριψε τον ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου ότι μεγάλο μέρος των Γλυπτών, που αφαιρέθηκαν με εντολή του Λόρδου Έλγιν, ανασύρθηκε «στα ερείπια» γύρω από το μνημείο.

Ο ισχυρισμός αυτός, σημειώνει η Guardian, που διατυπώθηκε σε συνεδρίαση της UNESCO την Παρασκευή, προσέθεσε μια νέα τροπή στη μακροχρόνια πολιτιστική διαμάχη.

«Μεγάλο μέρος της ζωφόρου στην πραγματικότητα αφαιρέθηκε από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα», είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου, Δρ Τζόναθαν Ουίλιαμς, στην ετήσια συνάντηση της διακυβερνητικής επιτροπής του οργανισμού παγκόσμιας κληρονομιάς για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών. «Αυτά τα αντικείμενα δεν αποκολλήθηκαν όλα από το κτίριο όπως έχει υποστηριχθεί».

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας επανένωσης των Γλυπτών, επικαλούμενοι μαρτυρίες εκείνης της εποχής, υποστήριξαν ότι τα γλυπτά αποσπάστηκαν βίαια με τη βοήθεια μαρμάρινων πριονιών, σε πλήρη γνώση του Έλγιν, του τότε πρεσβευτή της Βρετανίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Η επιστολή Λουζιέρι

Η αναφορά σε χρήση πριονιών και άλλων μηχανημάτων υπήρχε σε αλληλογραφία του Σκωτσέζου διπλωμάτη και του Τζιοβάνι Μπατίστα Λουζιέρι, του Ιταλού ζωγράφου που επέβλεπε την αφαίρεση των αρχαιοτήτων το 1801.

Σε μια επιστολή, ο Λουζιερί παρακάλεσε τον Έλγιν «να στείλει μια ντουζίνα μαρμάρινα πριόνια διαφορετικών μεγεθών στην Αθήνα, το συντομότερο δυνατό».

Αντίδραση Μενδώνη

Σε δήλωσή της στον Guardian την Κυριακή, η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, κατηγόρησε τον Έλγιν για διάπραξη κλοπής κατά συρροή».

Στη συνέχεια, η Guardian αναφέρεται σε μια άλλη επιστολή του Λουζιέρι που αντικρούει τους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που έγραψε στον Έλγιν το 1802 παραδέχτηκε ότι «αναγκάστηκε να γίνει λίγο βάρβαρος» κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για την απομάκρυνση ενός γλυπτού ανάγλυφου πίνακα, ή μετόπης που απεικονίζει μια γυναίκα που παρασύρεται από έναν κένταυρο από το ναό.

Το Βρετανικό Μουσείο, υπενθυμίζει στη συνέχεια η βρετανική εφημερίδα, το οποίο αγόρασε τις αρχαιότητες το 1816, έχει στις συλλογές του 15 μετόπες, 17 παιδικές μορφές και 75 μέτρα της αρχικής ζωφόρου μήκους 160 μέτρων. Μεγάλο μέρος των υπόλοιπων αγαλμάτων – που θεωρούνται το αποκορύφωμα της κλασικής τέχνης – βρίσκεται στην Αθήνα, και εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Υπενθυμιζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το θέμα στο επίκεντρο των συνομιλιών της Downing Street με τον Μπόρις Τζόνσον τον Νοέμβριο και η νέα αυτή προσπάθεια θεωρείται ευρέως πως έθεσε το Βρετανικό Μουσείο σε θέση άμυνας.

Με πληροφορίες από Guardian

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΕΣ