Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι βρετανοί μουσικοί και τραγουδιστές πολέμησαν ενεργά το Brexit, τόσο πριν, όσο και μετά το δημοψήφισμα κι αυτό καθόλου τυχαίο δεν ήταν. Με μακρόχρονη εμπειρία στα περίπλοκα λογιστικά δεδομένα μιας σειράς συναυλιών εκτός Βρετανίας, οι μουσικοί γνώριζαν τις νέες δυσκολίες που θα επέφερε το Brexit στη δουλειά τους.
Τμήμα της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλες την παραμονή των Χριστουγέννων ήταν μια λίστα με τις εξαιρέσεις των επαγγελμάτων που απαιτούν βίζα για να εργαστούν στην Ε.Ε. Με τρόμο οι βρετανοί μουσικοί ανακάλυψαν ότι το επάγγελμά τους δεν ήταν ανάμεσα σε αυτά που εξαιρούνται. Κάπως έτσι ξεκινά μια αλυσίδα συνεπειών που θα βλάψει σοβαρά τις δυνατότητες των μελλοντικών τουρνέ τους, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική.
Εξαιρώντας τα τεράστια ονόματα της βρετανικής μουσικής βιομηχανίας τύπου Rolling Stones, οι λιγότερο καταξιωμένοι βρετανοί καλλιτέχνες θα επιβαρυνθούν με τα έξοδα της ευρωπαϊκής βίζας, που για πολλούς από αυτούς θα καταστούν από υπέρογκα ως απαγορευτικά. Ως συνέπεια, θα χαθεί σημαντικό τμήμα των εσόδων τους, καθώς το internet έχει σχεδόν εκμηδενίσει τις πωλήσεις των κυκλοφοριών τους.
Παράλληλη συνέπεια είναι η μείωση των συναυλιών τους, που είναι μέσο αναγνωρισιμότητάς τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Γεγονός που οδηγεί στον επόμενο κρίκο της αλυσίδας δυσκολιών, που είναι η εξασφάλισης ειδικής βίζας για τις τουρνέ τους στην Αμερική.
Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί από τους ξένους καλλιτέχνες να διαθέτουν «διεθνή αναγνωρισιμότητα» ώστε να αποκτήσουν την ειδική βίζα P1 για να ταξιδέψουν και να δώσουν συναυλίες στις ΗΠΑ. Το οξύμωρο του πράγματος, που επισημαίνουν οι μουσικοί, είναι πώς μπορεί ένας ανερχόμενος βρετανός καλλιτέχνης να αποκτήσει διεθνή αναγνωρισημότητα όταν οι συνθήκες δεν του επιτρέπουν να τουράρει στην Ευρώπη.
Προσθέστε σε αυτόν τον γόρδιο δεσμό και την πρόσφατη αύξηση κατά 50% των εξόδων για αμερικανική βίζα, που κάνουν ακόμα και διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς να μην βγάζουν κέρδη από τις αμερικανικές τους περιοδείες και έχετε την τέλεια καταιγίδα.
Η αντίδραση των καλλιτεχνών ήταν να ξεκινήσουν μια διεθνή εκστρατεία για visa-free ευρωπαϊκές τουρνέ. Η βρετανική κυβέρνηση έριξε την ευθύνη στην ΕΕ, ισχυριζόμενη ότι οι Βρυξέλες αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν τους μουσικούς στα επαγγέλματα που δεν απαιτούν βίζα στην Ευρώπη.
Όμως ευρωπαϊκά ρεπορτάζ ανέδειξαν τον ψευδή ισχυρισμό της κυβέρνησης Τζόνσον, καθώς οι Βρυξέλες πρότειναν να συμπεριληφθούν οι μουσικοί στις λίστες που δεν θα χρειάζονταν βίζα στην Ευρώπη για εργασία 90 συνεχόμενων ημερών, αλλά η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!