Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Αναδρομικά με ψαλίδι από ΑΑΔΕ - Ποιοι πληρώνονται έως 50.000 ευρώ εντός Μαΐου

Τη σκυτάλη στις αυξήσεις που απορρέουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων παίρνουν στο τέλος Μαΐου περίπου 12.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλοι οι οποίοι θα δουν με τις πληρωμές των συντάξεων του Ιουνίου αυξημένα ποσά σύνταξης καθώς και αναδρομικά. Η εν λόγω ομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα λάβει αναδρομικά που ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν και τα 50.000 ευρώ.

Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Αυξημένα ποσά συντάξεων λόγω του επανυπολογισμού έχουν ήδη λάβει 2.000 δικαιούχοι  από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, 8.000 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής και 1.800 του ΗΣΑΠ.

Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των κατηγοριών  ήταν το αυξημένο η και διπλό σε ορισμένες περιπτώσεις ασφάλιστρο , το οποίο τους εξασφαλίσει αφενός αύξηση στη σύνταξη και αφετέρου αναδρομικά ακόμα  και 54 μηνών.

►Διαβάστε επίσης: ΚΕΑΟ: Στα 47,8 δισ. τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ - Ενας στους δυο χάνει τη ρύθμιση

Οι εκτιμήσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουλάχιστον 40.000 συνταξιούχοι είναι αυτοί που ανήκουν σ΄αυτές τις κατηγορίες  στις οποίες είτε ο  επανυπολογισμός της κύριας σύνταξής δεν έχει ολοκληρωθεί, είτε έχει προβλήματα γιατί τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από τα ταμεία ήταν ελλιπή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου τόνισε ότι «κάθε κατηγορία επανυπολογιστέας σύνταξης, που παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και χρήζει ειδικής αντιμετώπισης, πέραν της γενικής, που υλοποιήθηκε μηχανογραφικά στις 31.12.2018, εξετάζεται ξεχωριστά. Εκτός αυτού, σε κάθε επανυπολογιστέα σύνταξη ενσωματώνονται τυχόν μεταβολές από 1.1.2019 και μετά, οι οποίες επήλθαν τόσο βάσει της νομοθεσίας (ν.4670/20), όσο και βάσει των εξατομικευμένων στοιχείων κάθε περίπτωσης, που επηρεάζουν το καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης.»

►Διαβάστε επίσης: ΕΦΚΑ: Στα 750€ οι νέες κύριες συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα

Γλυκόπικρη γεύση

Ωστόσο η πληρωμή των αναδρομικών αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στους δικαιούχους  καθώς η εφορία ψαλιδίζει το 1/3 των ποσών πριν πιστωθούν στους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με το Νίκο Χατζόπουλο, πρόεδρο του Ενιαίου δικτύου Συνταξιούχων οι κρατήσεις της εφορίας είναι της τάξης του 20% με 26%.

Υπενθυμίζουμε ότι τα αναδρομικά ήταν απόρροια του επανυπολογισμού των συντάξεων των εν λόγω συνταξιούχων ο οποίος έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2019. Ωστόσο λόγω της έλλειψης του κατάλληλου λογισμικού και της πολυπλοκότητας της διαδικασίας καθυστέρησε 5 χρόνια.

Εν αναμονή αναδρομικών βρίσκονται επίσης και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι κυρίως μετά το 2016 στους οποίους εφαρμόστηκαν αρχικά οι περικοπές συντάξεων κατά 60% και μετέπειτα 30% χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους με τα ποσοστά αναπλήρωσης πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα