Με δύο αλλαγές θα κατατεθεί έως το βράδυ στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό για να αρχίσει η συζήτηση στις επιτροπές τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου.
Η πρώτη αλλαγή αφορά την απασχόληση των συνταξιούχων με αναπηρία καθώς καταργούνται τα αντικίνητρα που ίσχυαν με βάση το νόμο του 1951. Η συνομοσπονδία των ΑμΕΑ είχε επισημάνει στον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη ότι είναι «δώρο άδωρο» να ενταχθούν οι συνταξιούχοι με αναπηρία στο ευνοϊκό καθεστώς απασχόλησης αν δεν αρθούν τα εμπόδια τα οποία προβλέπουν:
- α) Ο ασφαλισμένος με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω δεν μπορεί να κερδίζει από εργασία που ανταποκρίνεται στις δυνάμεις, τις δεξιότητες και τη μόρφωσή του περισσότερο από το ένα πέμπτο (1/5) του ποσού που συνήθως κερδίζει σωματικά και πνευματικά υγιής άνθρωπος της ίδιας μόρφωσης.
- β) Ο ασφαλισμένος με ποσοστό αναπηρίας 67%-79,9% , δεν μπορεί να κερδίζει από εργασία που ανταποκρίνεται στις δυνάμεις, τις δεξιότητες, τη μόρφωση και τη συνηθισμένη επαγγελματική του απασχόληση, περισσότερο από το ένα τρίτο (1/3) του ποσού που συνήθως κερδίζει στην ίδια επαγγελματική κατηγορία σωματικά και πνευματικά υγιής άνθρωπος της ίδιας μόρφωσης.
- γ) Ο ασφαλισμένος με ποσοστό αναπηρίας 50%-66,9%) δεν μπορεί να κερδίζει από εργασία που ανταποκρίνεται στις δυνάμεις, τις δεξιότητες, τη μόρφωση και τη συνηθισμένη επαγγελματική του απασχόληση, περισσότερο από το μισό (1/2) του ποσού που συνήθως κερδίζει στην ίδια περιφέρεια και επαγγελματική κατηγορία σωματικά και πνευματικά υγιής άνθρωπος της ίδιας μόρφωσης.
Υπενθυμίζουμε ότι για την απασχόληση των συνταξιούχων με αναπηρία δεν θα ισχύει η παρακράτηση του ειδικού φόρου 10% επί του εισοδήματος που επιβάλλεται στους υπόλοιπους συνταξιούχους που εργάζονται.
Φορολόγηση ΤΕΑ
Η δεύτερη τροποποίηση αφορά τη φορολόγηση ΤΕΑ καθώς είχαν υποβληθεί πολλές ενστάσεις κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. Ειδικότερα , θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται το ίδιο ποσοστό φόρου αλλά τροποποιείται η βάση των ετών παραμονής στα ΤΕΑ , ώστε όσο περισσότερα έτη έχει ενταχθεί ο ασφαλισμένος σε ένα τέτοιο Ταμείο, τόσο λιγότερο φόρο να καταβάλλει κατά την εκταμίευση του εφάπαξ ή της επικουρικής σύνταξής του. Και στις νέες κλίμακες ο φόρος για το εφάπαξ είναι διπλάσιος από εκείνος για την επικουρική σύνταξη.
Οι νέες τροποποιημένες κλίμακες έχουν ως εξής:
- Για 0-5 έτη ασφάλισης προβλέπεται 20% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 10% για τη σύνταξη
- Για 6-10 έτη ασφάλισης (από 6 έως 15 που ήταν αρχικά) προβλέπεται 15% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη
- Για 11-20 έτη ασφάλισης (από 16 έως 25 που ήταν αρχικά) προβλέπεται 10% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 5 % για τη σύνταξη
- Για 20 έτη ασφάλισης και άνω ( αντί για 26) προβλέπεται 5% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη
Οι αλλαγές στοχεύουν στη θέσπιση κινήτρων για τους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους (άνω των 45 ετών) να ασφαλιστούν ή να συνεχίσουν να ασφαλίζονται σε ΤΕΑ αλλά και στον περιορισμό της μείωσης του εφάπαξ ή της σύνταξης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!