Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Οι ανατροπές που φέρνει η νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου - Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά

Ελεγκτικό Συνέδριο
Ελεγκτικό Συνέδριο / Πηγή: Eurokinissi

Περιορισμένο στον κύκλο των συνταξιούχων δικαστικών είναι το όποιο οικονομικό αποτέλεσμα - που αφορά σε αναδρομικά και αναπροσαρμογή στις συντάξεις - προκύπτει από τη νέα δικαστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έκρινε μη νόμιμη και ακυρωτέα την απόφαση της Πολιτείας να μην εφαρμόσει μέχρι σήμερα παλαιότερη κρίση του Μισθοδικείου, που είχε ορίσει το 2021 ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (νόμος 4387/2016) για τις συντάξεις δικαστών και εισαγγελέων. 

Ειδικοί κύκλοι επί της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι διάβασαν το σκεπτικό της απόφασης, το ερμηνεύουν μιλώντας στην «Η» ως εξής:

  • Η απόφαση γεννά υποχρέωση αναπροσαρμογής της σύνταξης και αναδρομικά κάποιων λίγων ετών (που ανατρέχουν σε χρόνο μετά την επίμαχη απόφαση του Μισθοδικείου που εκδόθηκε το 2021) μόνο για τους συνταξιούχους δικαστές που έχουν προσφύγει σε ένδικα μέσα. 
  • Όσον αφορά στις συντάξεις των υπόλοιπων συνταξιούχων δικαστικών, φαίνεται πως είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα αναπροσαρμοστούν, σε κάθε περίπτωση από εδώ και πέρα, δηλαδή από την ημερομηνία της δημοσίευσης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εφεξής.  

Μισθοί και συντάξεις

Σύμφωνα με το δικηγόρο - εργατολόγο Διονύση Ρίζο «οι δικαστικοί θεωρούν τη σύνταξή τους συνέχεια των εν ενεργεία αποδοχών τους, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά μεταξύ αποδοχών και σύνταξης άνω του 20%. Στην προσφυγή επισημαίνουν ότι παρανόμως ετέθη περιορισμός στο όριο της σύνταξής τους με αποτέλεσμα η διαφορά να υπερβαίνει το 40%».

Όπως σχολίαζαν νομικοί κύκλοι στην «Η», η απόφαση κρίνεται σε πρώτη ανάγνωση εφαρμοστέα, που σημαίνει ότι αν η Πολιτεία την επεκτείνει σε όλους τους δικαστικούς «το ύψος των συντάξεων των δικαστών θα καθοριστεί μεταξύ του 70% - 80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους». Δηλαδή, οι συντάξεις των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο. Σημειώνεται ότι από το Β μνημόνιο (4093/2012) και μετά οι συντάξεις των δικαστικών μειώθηκαν κατά 35% - 40%.

Δεν αφορά άλλους κλάδους 

Σε κάθε περίπτωση, συγκλίνουσες απόψεις νομικών ανέφεραν χθες στην «Η» ότι η απόφαση δεν γεννά νομικά ερείσματα για άλλες κατηγορίες συνταξιούχων (π.χ. συνταξιούχους από άλλα ειδικά μισθολόγια όπως καθηγητές και μέλη ΔΕΠ), ώστε να διεκδικήσουν κι αυτοί την «παλινόρθωση» της σύνταξής τους, καθώς η απόφαση ανατρέχει σε ειδικά νομικά καθεστώτα που αφορούν κατα αποκλειστικότητα τους δικαστές

Κάτι τέτοιο θα έβαζε, άλλωστε, φωτιά στον προϋπολογισμό και τις κρατικές δαπάνες, σε μια ευαίσθητη στιγμή, κατά την οποία η δημοσιονομική ισορροπία είναι κρίσιμη για την χώρα.

Ο δημοσιονομικός... πονοκέφαλος

«Η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση» είναι το πρώτο σχόλιο που έκαναν χθες πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την απόφαση. 

Αυτό που αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών είναι πως αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν - καθώς δεν είναι στη διάθεση του υπουργείου αυτό καθ’ αυτό το κείμενο της απόφασης - η απόφαση φαίνεται να αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή. «Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει να είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης», έλεγαν χθες χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές από την οδό Νίκης. 

Κοινωνική δίκαιοσύνη

Πάντως, η εφαρμογή μιας δικαστικής απόφασης για επαναθεμελίωση της σύνταξης στα προ του 2012 επίπεδα σε όλους τους δικαστές δεν έχει μόνο δημοσιονομικά «ζητήματα» αλλά και γενικότερα ζητήματα - για παράδειγμα - κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει η συζήτηση και για άλλες ομάδες και για άλλα, δηλαδή, ειδικά μισθολόγια, που πάντως δεν καλύπτονται - όπως εμφατικά δηλώνουν ειδικοί εργατολόγοι - από την εν λόγω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Η επίμαχη απόφαση αφορά τον πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκο Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, ζητώντας τον επανακαθορισμό της σύνταξής του με βάση τις προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016).

Πάντως, η μειοψηφία των τριών μελών της Ολομέλειας του ΕΣ, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί στην Κυβέρνηση ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής προς την επίμαχη απόφαση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ