Δεκαπέντε διατάξεις θα περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό που αναμένεται να οδεύσει το Φεβρουάριο προς τη Βουλή. Οι περισσότερες θα είναι «μικρού βεληνεκούς», όπως ρυθμίσεις για τα ταμεία αλληλοβοήθειας και επαγγελματικής ασφάλισης.
Ωστόσο δύο διατάξεις, για την απλούστευση ενεργοποίησης του ΑΜΚΑ και την εξαγορά πλασματικών ετών στις επικουρικές συντάξεις, αφορούν πλήθος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Έκδοση ΑΜΚΑ
Επικαιροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο του ΑΜΚΑ με γνώμονα την απλούστευση και την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης, ενεργοποίησης και επικαιροποίησης των στοιχείων του Μητρώου – ΑΜΚΑ.
Συγκεκριμένα, τροποποιούνται οι προϋποθέσεις έκδοσης ανενεργού ΑΜΚΑ, προκειμένου να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους όλα τα πρόσωπα που διαθέτουν νόμιμη παραμονή στη χώρα, ανεξαρτήτως πρόσβασης ή μη στην αγορά εργασίας, όπως είναι οι υπότροφοι υπουργείων και οι ψηφιακοί νομάδες.
Ωστόσο, για την ενεργοποίηση του ΑΜΚΑ θα συνεχίσει να απαιτείται δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων που θα οριστούν με υπουργική απόφαση.
→ Διαβάστε επίσης: Δ. Μπούρλoς: Μία ή δυο Εθνικές Συντάξεις; Εξαρτάται τι Ασφαλιστικό θέλουμε να έχουμε
Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας έκδοσης, ενεργοποίησης και επικαιροποίησης ΑΜΚΑ, προσβάσιμης μέσω gov.gr.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα επιτρέπει, για πρώτη φορά, στους πολίτες που κατέχουν κωδικούς taxisnet να εκδώσουν, να ενεργοποιήσουν και να προχωρήσουν σε επικαιροποίηση των ατομικών τους στοιχείων στο μητρώο ΑΜΚΑ, χωρίς φυσική παρουσία σε σημείο εξυπηρέτησης.
Παράλληλα, θα καθορίζεται ο τρόπος της αυτοματοποιημένης διαδικασίας έκδοσης και ενεργοποίησης ΑΜΚΑ σε πολίτες τρίτων χωρών που αποκτούν δικαίωμα εργασίας στη χώρα, προκειμένου να ολοκληρώνεται γρήγορα και χωρίς φυσική παρουσία η καταχώρησή τους στο Μητρώο ΑΜΚΑ.
Εξαγορά πλασματικών ετών στις επικουρικές συντάξεις
Με πρόσφατη διάταξη ισχύουν ενιαίοι όροι και προϋποθέσεις θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, με τη συμπλήρωση 15 ετών επικουρικής ασφάλισης (4.500 ένσημα), είτε σε έναν φορέα είτε και διαδοχικά. Δηλαδή, δεν ελέγχεται πλέον αν ο ασφαλισμένος έχει το σύνολο ή μέρος του χρόνου επικουρικής ασφάλισης στο πρώην ΕΤΕΑΜ ή σε φορείς που είχαν ενταχθεί σε αυτό, αλλά η αίτηση θα προχωρά ανεξαρτήτως σε ποιον φορέα συμπληρώνεται η 15ετία. Σε δεύτερο χρόνο, θα εξετάζεται εάν υπάρχει επιπλέον χρόνος και, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα δίνεται το επιπλέον ποσό.
Μετά την ενεργοποίηση της fast track διαδικασίας για την έκδοση επικουρικών συντάξεων με 15ετία, στο μίνι ασφαλιστικό προωθείται και η εναρμόνιση των κανόνων αναγνώρισης και εξαγοράς πλασματικών ετών για θεμελίωση δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη, καθώς και προσαύξηση αυτής κατά περίπτωση.
Ειδικότερα, με το ισχύον καθεστώς δεν έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι εντός e-ΕΦΚΑ τη δυνατότητα να εξαγοράζουν τα ίδια πλασματικά έτη. Εφόσον, όμως, με τον ν. 5078/2023 ενοποιήθηκαν οι κανόνες θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης, και πλέον συνταξιούχος που έχει λάβει κύρια σύνταξη με δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης θεμελιώνει δικαίωμα σε επικουρική σύνταξη, χωρίς να αναζητείται διαφορετικό όριο ηλικίας, θα πρέπει να ενοποιηθούν και τα πλασματικά έτη που μπορούν να αναγνωριστούν από όλα τα πρώην ταμεία. Συνεπώς, με την προτεινόμενη διάταξη θα εφαρμοστούν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις σε όλα τα ταμεία εντός ΕΦΚΑ για την εξαγορά πλασματικών ετών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!