Η κυβέρνηση, ναι μεν συμμορφώνεται, σεβόμενη τις δικαστικές αποφάσεις αποφεύγοντας ωστόσο τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό για να προστατευτεί το ασφαλιστικό σύστημα από νέα ελλείμματα.
Αυτή τη λύση εύθραυστης ισορροπίας αναζητεί το οικονομικό επιτελείο η οποία θα αποτυπωθεί σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ανταποκριθεί στις διεκδικήσεις των δικαστικών χωρίς να κινδυνεύσει η δημοσιονομική σταθερότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε μη νόμιμη και ακυρωτέα τη «σιωπή» της Πολιτείας η οποία δεν έχει μέχρι τώρα εφαρμόσει την απόφαση του Μισθοδικείου που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου ( νόμος 4387/2016) .
Η απόφαση
Η απόφαση αφορά τον πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, ζητώντας τον επανακαθορισμό της σύνταξής του με βάση τις προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016) καθώς και τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον πρώην αντιπροέδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι συντάξεις των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο.
Οι δηλώσεις Χατζηδάκη
Σημειώνουμε ότι μετά τη χθεσινή σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο οικονομικών, ο υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι "Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες. Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι".
Προς το παρόν δεν έχει εξεταστεί ο τρόπος χορήγησης των ποσών (πχ πολλές δόσεις) προκειμένου οι συντάξεις των δικαστικών να αλλάξουν, όπως αποφάσισε το Μισθοδικείο, καθώς δεν έχουν ξεκαθαριστεί αρκετές βασικές παράμετροι. Για παράδειγμα, αν τα ποσά θα καταβληθούν αναδρομικά η από την έναρξη ισχύος της απόφασης.
Υπενθυμίζουμε ότι οι τρεις πιλοτικές αποφάσεις της μείζονος Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τις οποίες κρίθηκε ομόφωνα ότι οι περικοπείσες συντάξεις των απόμαχων δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012 καλύπτουν περίπου 450 συνταξιούχους δικαστές .
Παράλληλα, οι αποφάσεις αυτές της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να διεκδικήσουν με αιτήσεις «καρμπόν» την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν κρίνει το Μισθοδικείο και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.
Επομένως μέχρι να «φωτιστούν» αυτά τα σημεία, δεν μπορεί το οικονομικό επιτελείο να εκτιμήσει το συνολικό κόστος της επαναφοράς των συντάξεων.
Επισημαίνουμε επίσης ότι η επιστροφή των ποσών αφορά μόνο τους συνταξιούχους δικαστές και καμία άλλη κατηγορία συνταξιούχων.
Σύμφωνα με το δικηγόρο- εργατολόγο Διονύση Ρίζο «οι δικαστικοί θεωρούν τη σύνταξή τους συνέχεια των εν ενεργεία αποδοχών τους , που σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά μεταξύ αποδοχών και σύνταξης άνω του 20%. Στην προσφυγή επισημαίνουν ότι παρανόμως ετέθη περιορισμός στο όριο της σύνταξής τους με αποτέλεσμα η διαφορά να υπερβαίνει το 40%.»
Αυτό σημαίνει ότι το ύψος των συντάξεων των δικαστών θα καθοριστεί μεταξύ του 70-80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους. Σημειώνουμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου μείωσε τις συντάξεις των δικαστικών κατά 35%-40%
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!