Με επίσημη ανακοίνωσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο διευκρινίζει πως η απόφαση της Ολομέλειας για την επαναφορά των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, στα επίπεδα πριν από το 2012, είναι πιλοτική και δεν αφορά δηλαδή μόνο τους τρεις προσφεύγοντες πρώην ανώτατους δικαστές.
Ειδικότερα, δημοσιεύτηκαν οι τρεις αποφάσεις - βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αλλάζουν τις συντάξεις των δικαστών με τις αποφάσεις να σημειώνουν πως η δίκη στην ολομέλεια ήταν τηλεοπτική και είχε συνέπειες σε ευρύτερο κύκλο προσώπων.
Η απόφαση
Στην απόφαση αναφέρεται πως η παρούσα έφεση παραδεκτώς εισάγεται για εκδίκαση με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ύστερα από την έκδοση της ΦΠΔ/29372/25.5.2022 πράξης της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 163 παρ. 1 του ν. 4700/2020 (Α΄ 127).
Με την πράξη αυτή έγινε δεκτό ότι στην ως άνω έφεση τίθενται ζητήματα γενικότερου νομικού ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και ότι, συνακόλουθα, δικαιολογείται η επίλυση των ζητημάτων αυτών με απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου.
Έχουν προσφύγει ακόμη 450 δικαστές στη Δικαιοσύνη... ενώ 4.000 δικαιούνται την αύξηση
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως στη Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει 450 δικαστές που δικαιούνται αναδρομικά, ενώ ακόμη 4.000 δικαιούνται την αύξηση της σύνταξής τους. Όμως προσοχή. Δικαιούνται αύξηση από την ημέρα που θα προσφύγουν στο δικαστήριο και όχι αναδρομικά.
Η στάση των μελών του Ελεγκτικού
Οι τρεις αυτές υποθέσεις με πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Ιωάννη Σαρμά και εισηγητή τον Κωνσταντίνο Παραθύρα, ακολούθησαν ομόφωνα τις σκέψεις της απόφασης του Μισθοδικείου, ενώ υπάρχει μειοψηφία ως προς το χρόνο εκτέλεσης της απόφασης. Συγκεκριμένα, τρία μέλη του δικαστηρίου (ο πρόεδρος Ιωάννης Σαρμάς, ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και η σύμβουλος Θεολογία Γναρδέλλη) εξέφρασαν τη άποψη ότι η εφαρμογή των εν λόγω επίμαχων αποφάσεων πρέπει να αρχίσει ένα έτος και πλέον μετά την ημερομηνία δημοσίευσής τους, έτσι ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση για «να δυνηθεί ο νομοθέτης, επανεκτιμώντας τα δημοσιονομικά δεδομένα, να ανεύρει τρόπο συμμόρφωσης με τα κριθέντα, ως προς τις αναδρομικές αξιώσεις» των συνταξιούχων δικαστών. Φυσικά η άποψη της πλειοψηφίας των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπερισχύει της μειοψηφίας των τριών δικαστών.
Η Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό τής σύνταξης των τριών πρώην δικαστικών λειτουργών, που είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, διότι όφειλε η διοίκηση-Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή τους μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.
Δηλαδή, κατά την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Δηλαδή, οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.
Τι θα πράξει η Κυβέρνηση;
Το ζητούμενο είναι το τί θα πράξει η κυβέρνηση και εάν θα υπάρξει ρύθμιση, κάτι που πηγές του ΥΠΟΙΚ αρνούνται έως και αυτή τη στιγμή, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως η εν λόγω απόφαση δεν ακουμπάει άλλες κατηγορίες συνταξιούχων.
Δείτε αναλυτικά τις αποφάσεις ΕΔΩ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!