Αλλαγές στον τρόπο και κυρίως στον χρόνο, που οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να υποβάλουν την παραίτησή τους, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, φέρνει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη για την Παιδεία.
Μετά την εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο νομοσχέδιο «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», οι εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να υποβάλουν αίτηση παραίτησης από τη στιγμή της δημοσίευσης σε ΦΕΚ του νομοσχεδίου και μέσα στο επόμενο 20ήμερο και όχι στο διάστημα 1-10 Απριλίου, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Για τις άλλες χρονιές, το νομοσχέδιο ορίζει ότι ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να υποβάλει αίτηση παραίτησης από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τη δέκατη εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα στην τροπολογία ορίζεται ότι: «Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού που υποβάλλεται από 1ης Φεβρουαρίου μέχρι την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου. Προβλέπεται παράλληλα ότι για τη φετινή σχολική χρονιά οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέχρι και την πρώτη εργάσιμη μετά την πάροδο 20 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος οπότε εφαρμόζεται το δεύτερο εδάφιο της παρ.2 του άρθρου 4 του ν.3687/2008 ή μεταγενέστερα οπότε εφαρμόζεται το πρώτο εδάφιο της ίδιας παραγράφου».
«Τα ανωτέρω ισχύουν (αποδοχή παραίτησης και λύση της υπαλληλικής σχέσης) μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο αιτών/η αιτούσα εκπαιδευτικός δεν αναιρέσει, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) μηνός που δικαιούται, την αίτηση παραίτησης που έχει υποβάλει (άρθρο 148 παρ. 4 του Υ.Κ. – Ν. 3528/2007)» αναφέρει επίσης η τροπολογία. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου πρέπει να γίνει η πιθανή αναίρεση της αίτησης παραίτησης από τους εκπαιδευτικούς.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!