Την οριστική κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από το 2022 και τον «εξορθολογισμό των κανόνων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης» ζητά στην τελική έκθεσή της η Επιτροπή Πισσαρίδη.
Σύμφωνα με ειδικούς επί της κοινωνικής ασφάλισης, η έκθεση εγείρει θέμα σχετικά με τα λεγόμενα ενδιάμεσα όρια ηλικίας που ισχύουν από το 2015 έως και τις 31/12/2021.
Περίπου 100.000 – 120.000 ασφαλισμένοι – κυρίως παλαιοί ασφαλισμένοι πριν το 1983 – έχουν ήδη κατοχυρώσει μετά το 2015 ή κατοχυρώνουν το 2021, δικαίωμα, ώστε να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία πριν τα 62 ή πριν τα 67, την οποία όμως συμπληρώνουν μετά το 2022. «Η έκθεση θέτει έναν προβληματισμό σε σχέση με την διατήρηση των ενδιάμεσων ηλικιακών ορίων μετά το 2022», παρατηρεί στην «Η» ο δικηγόρος – εργατολόγος και τέως εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία – ΙΚΑ», Δημήτρης Μπούρλος.
«Υπάρχουν 100.000 – 120.000 άνθρωποι οι οποίοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με τα μεταβατικά όρια και θα είναι κρίμα να υποχρεωθούν να φύγουν άρον άρον», τονίζει από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας πριν τα 62 και τα 67 που κατοχυρώνονται έως 31/12/2021 διατηρούνται μετά το 2022, τουλάχιστον σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου του 2015.
Η Επιτροπή Πισσαρίδη στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα της πρόωρης συνταξιοδότησης, η οποία «επιβαρύνει» - καθώς λέει – «όχι μόνο τις δαπάνες αλλά και την οικονομική δραστηριότητα καθώς αποθαρρύνει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας». Κατά τους ειδικούς της Επιτροπής, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής γυναικών άνω των 55 ετών στην αγορά εργασίας οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην επιλογή, μέχρι πρόσφατα για μητέρες ανήλικων παιδιών, να συνταξιοδοτηθούν σε νεαρή ηλικία με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης. «Ενώ αυτοί οι κανόνες έχουν αλλάξει σταδιακά από το 2010, είναι ακόμη δυνατό για τις γυναίκες να συνταξιοδοτηθούν νωρίς εάν το 2015 είχαν φτάσει την απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης και είχαν (περιορισμένα) έτη ασφάλισης», αναφέρει η τελική έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη. Και συνεχίζει: «Με βάση τις αλλαγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται ότι έως το 2022, οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών). Δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων για την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να επανεισαχθούν εξαιρέσεις από αυτούς τους καθολικούς κανόνες».
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, πάντως, αναφέρουν πως δεν τίθεται ζήτημα νέων παρεμβάσεων στα όρια ηλικίας.
Πλασματικά έτη ασφάλισης
Η Επιτροπή Πισσαρίδη ζητά επίσης :
-
εξορθολογισμό των κανόνων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης
-
αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής κύριας σύνταξης ανάλογα με την ηλικία συνταξιοδότησης
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι περισσότερες κατηγορίες ασφαλισμένων χρειάζονται πλέον τα πλασματικά χρόνια για να συμπληρώσουν την πολυπόθητη 40ετία ασφάλισης και να αποχωρήσουν στα 62. Λόγω της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας από το 2015 έως το 2021, είναι λίγες πλέον οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα 62 με χρήση πλασματικών.
Υπενθυμίζεται πως είναι εξαιρετικά πρόσφατος ο ασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης (ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο) που αύξησε τους συντελεστές αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Κι ενώ ο βασικός κορμός της μεταρρύθμισης δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, η Επιτροπή Πισσαρίδη επανέρχεται και προτείνει «αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης με τρόπο που να είναι αναλογιστικά και ουσιαστικά περισσότερο ανταποδοτική και συνδεδεμένη με την ηλικία συνταξιοδότησης».
Οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να αξιοποιήσουν έως και 7 πλασματικά έτη ασφάλισης για να βγουν νωρίτερα. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις είναι:
-
Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου
-
Γονική άδεια
-
Εκπαιδευτική άδεια
-
Χρόνος σπουδών
-
Κενός χρόνος ( έως ένα έτος )
-
Αναγνώριση τέκνων