«Για μένα το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας.
«Τις αμέσως επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί project managers που θα ασχοληθεί, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποκλειστικά με αυτό το θέμα», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.
Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι ένας από τους δυσκολότερους γρίφους, τον οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ. Χατζηδάκης καθώς φτάνουν στο σύνολο τις 300.000. Οι αιτήσεις για κύριες συντάξεις που εκκρεμούν ξεπερνούν τις 170.000, ενώ στην αναμονή βρίσκονται άλλες 120.000 αιτήσεις για επικουρική και 12.000 αιτήσεις για εφάπαξ.
Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας μέχρι τώρα έχει γίνει πολύ σημαντική προσπάθεια σε ένα δύσκολο πεδίο, συντελούντος και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού με αποτέλεσμα οι συντάξεις που απονεμήθηκαν το 2020 είναι κατά 31% περισσότερες σε σχέση με αυτές που απονεμήθηκαν το 2019. Τόνισε ωστόσο ότι η προσπάθεια, για προφανείς λόγους, πρέπει να επιταχυνθεί.
Για τον λόγο αυτό σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ θα καταρτισθεί αμέσως ειδικό σχέδιο με πρόσθετα μέτρα και αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών ενώ έμφαση θα δοεθεί στις συντάξεις που έχουν καθυστερήσει περισσότερο.
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε 3 μεγάλες πρωτοβουλίες, που θα συνδυαστούν με αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη το νομοσχέδιο θα έρθει για να προσαρμόσει την ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας στις κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και στις επιπτώσεις που έφερε η πανδημία του κορονοϊού. Στόχος είναι να συνδυαστεί η στήριξη της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως πρόκειται για εκπλήρωση βασικής προγραμματικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας. «Η δημιουργία "ατομικού κουμπαρά" για τις επικουρικές συντάξεις είναι κοινή πρακτική σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι μια επιλογή με την οποία, χωρίς να ζημιώνονται οι παλαιότεροι, επιδιώκεται να συνδεθεί ο νέος εργαζόμενος- μέσω αυτού του ατομικού κουμπαρά- με το ύψος της επικουρικής του σύνταξης για το οποίο και ο ίδιος θα αποφασίζει σε ένα σημαντικό βαθμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, το νομοσχέδιο για την κατάρτιση έχει ως στόχο το σύστημα να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!