Στις 15 Ιανουαρίου του 2021 κρίνονται ξανά στο ΣτΕ τα χαμένα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών που δεν καταβλήθηκαν για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.
Το νέο δικαστικό θρίλερ ξεκινά, καθώς το ΣτΕ εισάγει για συζήτηση στην Ολομέλεια την Αίτηση Ακύρωσης των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η φόρμουλα που «σβήνει» τα ποσά αναδρομικών από δώρα και επικουρικές.
Από την έκβαση της εν λόγω υπόθεσης θα κριθούν τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και επί της ουσίας για το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ που δεν δόθηκαν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Η επίμαχη αγωγή
Ειδικότερα, πρόκειται για την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο ΣτΕ στις 21 του περασμένου Οκτωβρίου το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καθώς και συνταξιουχικές οργανώσεις ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ για τον έλεγχο της νομιμότητας της υπουργικής απόφασης σχετικά με τα αναδρομικά. Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε εφαρμογή της εξουσιοδοτικής ρύθμισης της διάταξης της παρ.2 του άρθρου 114 του ν.4714/2020. Πρόκειται για την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή για την επιστροφή των αναδρομικών σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, η οποία προέβλεψε πως όσοι τα εισπράξουν, «σβήνουν» κάθε μελλοντική αξίωσή τους για αναδρομικά από δώρα και επικουρικές.
«Προσδοκούμε με νομική βεβαιότητα να έχουμε καλή έκβαση της νομικής μας υπόθεσης. Το αποτέλεσμά της αφορά σχεδόν όλο τον συνταξιουχικό κόσμο», δηλώνει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, που χειρίζεται την επίμαχη αγωγή. «Η βασιμότητα των νομικών μας ισχυρισμών που έχουμε προβάλει στην Αίτηση Ακύρωσης για την παραβίαση της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων, καθώς και του άρθρου 1 της ΕΣΔΑ επιβεβαιώνονται με τρόπο σαφή, ειδικό και συγκεκριμένο από σχετική, ειδική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 23 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν την ψήφιση των τροπολογιών», προσθέτει ο ίδιος.
«Παραβιάζει το δεδικασμένο»
Βασικός λόγος για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης είναι -πάντα κατά την αίτηση- η παραβίαση του δεδικασμένου των δικαστικών αποφάσεων 2287-2288/2015 Ολ. ΣτΕ (δηλαδή των αρχικών αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές του 2012) αλλά και της πρόσφατης πιλοτικής δίκης 1439/2020.
Κατά τους προσφεύγοντες, η προσβαλλομένη ΚΥΑ παραβιάζει το δεδικασμένο των ανωτέρω αποφάσεων, στον βαθμό που περιορίζεται στην καταβολή ποσών συντάξεων μόνο στην κύρια σύνταξη, χωρίς να διαλαμβάνει ουδεμία ρύθμιση για τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη και την κατάργηση των επιδομάτων των δώρων και αδείας και γι αυτό πρέπει να ακυρωθεί.
Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις». Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με τη διάταξη νόμου που έφερε όρισε ότι με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβέννυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα. Επιπρόσθετα, ως λόγοι ακύρωσης στην αίτηση προβάλλονται οι ακόλουθοι:
-
Η αντίθεση των επίδικων διατάξεων στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.
-
Η αντίθεση στο Σύνταγμα, στην ΕΣΔΑ και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη