Οι εκκρεμείς συντάξεις θα βρεθούν σε λίγες ημέρες (από 16 έως 19/10) στο στόχαστρο των τεχνικών κλιμακίων στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης, καθώς ο αριθμός των εκκρεμοτήτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 130.000), παρά τα μέτρα επίσπευσης που έχουν ληφθεί.
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης εκτιμά ότι σε λίγους μήνες θα απονέμονται 30.000 νέες συντάξεις μηνιαίως, από 20.000 (ίσως και λιγότερες) σήμερα.
Στην επίτευξη του στόχου θα συμβάλουν η εμπλοκή των ιδιωτών -δικηγόρων και φοροτεχνικών-, η χορήγηση μπόνους στους υπαλλήλους, καθώς και η αύξηση της έκδοσης των ψηφιακών συντάξεων.
►Δ. Μπούρλος: Τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση και το θολό τοπίο για τα πλασματικά έτη
Διευκρινίσεις ζητούν οι θεσμοί
Ομως, εκτός από την «πληγή» των εκκρεμών συντάξεων, οι δανειστές έχουν ζητήσει διευκρινίσεις, προβάλλοντας τις ενστάσεις τους, και για άλλα δύο θέματα:
1. Αμφισβητούν το ύψος των εσόδων που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα προβλέπουν έσοδα μειωμένα κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του ΕΦΚΑ, τις οποίες θεωρούν υπεραισιόδοξες όσον αφορά στην αύξηση της απασχόλησης. Για τον μήνα Σεπτέμβριο, το καμπανάκι του κινδύνου ήδη χτύπησε καθώς τα έσοδα από τις εισφορές του ιδιωτικού τομέα σημείωσαν κάμψη κατά 160 εκατ. ευρώ. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ωστόσο ελπίζουν ότι μέρος της απώλειας θα καλυφθεί από το πρόγραμμα επιχορήγησης παγίων δαπανών των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον Covid-19. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΦΚΑ θα βγει ωφελημένος, καθώς στα ταμεία του θα εισρεύσουν έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες πληρώνει το κράτος, ύψους 240 εκατ. ευρώ.
Στην πράξη οι θεσμοί αμφισβητούν και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει για το 2022 εκτίναξη του πλεονάσματος των ασφαλιστικών ταμείων σε 1,039 δισ. ευρώ λόγω της αύξησης της απασχόλησης, της μείωσης της ανεργίας αλλά και της αύξησης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Το κατ' εκτίμηση πλεόνασμα ύψους 749 εκατ. ευρώ οφείλεται στην πρόβλεψη για αύξηση της απασχόλησης, ενώ το υπόλοιπο, ύψους 209 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και αφορά την αυξημένη χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη της δαπάνης συμψηφισμού της αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης.
2. Ενστάσεις προβάλλουν οι Ευρωπαίοι και ως προς το ύψος της δαπάνης για την πληρωμή των συντάξεων. Εκτιμούν ότι οι δαπάνες θα είναι υψηλότερες σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο, εκτίμηση που συμμερίζεται και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού (κατά 314 εκατ. ευρώ). Η ανοδική πορεία οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των δικαιούχων κύριων συντάξεων, εφάπαξ και παροχών ασθένειας. Μία από τις σημαντικές αιτίες αύξησης των δικαιούχων είναι η μείωση του ποσοστού των απορριπτικών αποφάσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι αποφάσεις συνταξιοδότησης ήταν απορριπτικές κατά 20%, τον τελευταίο χρόνο το ποσοστό κατέβηκε στο 14%-15%. Παράλληλα, λόγω της πολυετούς καθυστέρησης απονομής των συντάξεων αυξάνεται και το ύψος των αναδρομικών που «κουβαλά» μαζί της κάθε νέα σύνταξη. Σήμερα τα αναδρομικά για κάθε σύνταξη ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 6.337 ευρώ.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι εμφανής και η ανησυχία για το κύμα μαζικών συνταξιοδοτήσεων το 2022 που θα αυξήσει περαιτέρω τη δαπάνη. Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης το α’ 8μηνο του 2021 ανέρχονται σε 130.000, ενώ οι ειδικοί στην ασφάλιση εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους οι αιτήσεις θα φτάσουν τις 210.000-220.000.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο 2021 στο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ) υποβλήθηκαν 410 αιτήσεις συνταξιοδότησης από ασφαλισμένους του Δημοσίου, έναντι 70 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ οι αιτήσεις από τον χώρο των νοσοκομείων και των ΟΤΑ έφτασαν τις 1.450, από 212 πέρυσι.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!