Από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης προκύπτει ότι σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα στην επικουρική ασφάλιση – σύνταξη υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις.
Πιο συγκεκριμένα:
- Με τις νέες ρυθμίσεις ο ασφαλισμένος λαμβάνει επικουρική σύνταξη όταν έχει συμπληρώσει δεκαπέντε έτη ασφάλισης και έχει λάβει σύνταξη από κύριο φορέα. Με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα σε πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων η χορήγηση επικουρικής σύνταξης απαιτεί συμπλήρωση στην επικουρική ασφάλιση των ίδιων προϋποθέσεων που ισχύουν για τον κύριο φορέα, που πολλές φορές απαιτούν περισσότερα από δεκαπέντε έτη ασφάλισης.
- Με τη ρύθμιση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, εάν κάποιος ασφαλισμένος δεν συμπληρώνει 15 έτη ασφάλισης, μπορεί να ζητήσει επιστροφή των εισφορών του, κάτι που, ως γνωστόν, δεν ισχύει στο σημερινό σύστημα επικουρικής, όπου αν δεν συμπληρώνει κάποιος προϋποθέσεις «χάνει» τις εισφορές που έχει καταβάλει ή που έχουν καταβληθεί γι’ αυτόν.
- Στην περίπτωση της επικουρικής σύνταξης αναπηρίας ο συνταξιοδοτούμενος με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα λάβει σύνταξη σαν να είχε 15 έτη ασφάλισης, κάτι που δεν ισχύει στο σημερινό σύστημα όπου λαμβάνει σύνταξη αντίστοιχη των ετών ασφάλισης, που μπορεί να είναι λιγότερα των δεκαπέντε.
- Το ίδιο ισχύει και για την επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου, όταν τα δικαιοδόχα μέλη με το νέο σύστημα θα λαμβάνουν σύνταξη τουλάχιστον με δεκαπέντε έτη ασφάλισης, που δεν ισχύει στο σημερινό σύστημα βάσει του οποίου μπορεί ο επιζών σύζυγος να λάβει σύνταξη με λιγότερα από δεκαπέντε έτη ασφάλισης.
- Τέλος, το νέο σύστημα περιλαμβάνει ρύθμιση με βάση την οποία στον συνταξιούχο, όταν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, θα καταβληθεί ως σύνταξη τουλάχιστον το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχει καταβάλει, κάτι που βέβαια δεν ισχύει στο σημερινό σύστημα.
Επισημαίνω ότι η αναφορά στις διαφοροποιήσεις δεν συνιστά συνολική αξιολόγηση των δύο συστημάτων, ούτε προτροπή επιλογής για όσους έχουν τέτοιο δικαίωμα, αλλά απλώς επισήμανση σε σχέση με τη λειτουργία των δύο συστημάτων, που ιδίως το δεύτερο θα χρειασθεί χρόνο για να αποδείξει ότι όντως είναι αποτελεσματικό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!