Η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων αναμφίβολα κατ' αρχήν εξαρτάται από την οργάνωση και τη στελέχωση του ασφαλιστικού φορέα που απονέμει την παροχή. Πέραν αυτού όμως, θεωρώ ότι ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις προϋποθέσεις χορήγησης των συντάξεων, ιδίως στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης που τείνουν να είναι η πλειοψηφία σήμερα. Κι αυτό βεβαίως δεν αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις.
Προφανώς αφορά και τις επικουρικές, όπου και εκεί, παρά την ενοποίηση των επιμέρους φορέων σε ενιαίο φορέα, το ΕΤΕΑΕΠ, και την ένταξη αυτού στον ΕΦΚΑ, μεταξύ των επιμέρους φορέων υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις προϋποθέσεις χορήγησης των συνταξιοδοτικών παροχών, με αποτέλεσμα όπου υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην τελική απονομή της σύνταξης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ και πέντε έτη θα έπρεπε να έχει θεσπισθεί ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών στην επικουρική ασφάλιση, κάτι που δεν έγινε για διάφορους λόγους. Ανεξαρτήτως πάντως του ενιαίου κανονισμού, άποψή μου είναι ότι όσον αφορά τις προϋποθέσεις χορήγησης της επικουρικής σύνταξης, θα πρέπει να θεσπισθεί μια απλή και οριζόντια ρύθμιση που θα διέπει όλες τις περιπτώσεις επικουρικής σύνταξης, ανεξαρτήτως από τον φορέα στον οποίο ήταν ασφαλισμένος ο δικαιούχος.
Η ρύθμιση, δε, αυτή θα πρέπει να προσομοιάζει με αυτήν που φαίνεται ότι θα νομοθετηθεί στο Ταμείο Κεφαλαιοποιητικής Επικουρικής Σύνταξης. Κάποιος δηλαδή θα μπορεί να παίρνει επικουρική σύνταξη γήρατος αν έχει συνταξιοδοτηθεί από τον κύριο φορέα και έχει συμπληρώσει στην επικουρική ασφάλιση τουλάχιστον δεκαπέντε έτη ασφάλισης. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να ισχύσει και για τις συντάξεις αναπηρίας και θανάτου με προσαρμοσμένες τις προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης.
Υπ' αυτά τα δεδομένα, η χορήγηση επικουρικής σύνταξης θα μετατρέπετο σε πολύ απλή διαδικασία, η οποία αφενός μεν θα επιτάχυνε σημαντικά την απονομή, αφετέρου θα αποδέσμευε υπαλλήλους, που σήμερα ασχολούνται με την επικουρική, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε άλλους τομείς, όπου θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερα.
Νομίζω ότι η συζήτηση που άνοιξε για την επικουρική σύνταξη, επ' ευκαιρία της εισαγωγής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, βοηθά και στην επανεξέταση, υπό διαφορετικό πρίσμα, κάποιων παραμέτρων του ασφαλιστικού που διέπει τους παλαιούς ασφαλισμένους, τις οποίες παραμέτρους πρέπει και μπορούμε να επανεξετάσουμε χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!