Εντονα κυκλοφορεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η άποψη ότι οι ασφαλισμένοι που προτίθενται να συνταξιοδοτηθούν πρέπει εντός του 2021 να προχωρήσουν σε κάποιες ενέργειες. Αυτό, δε, λέγεται υπό διπλή έννοια.
Κατ' αρχήν γι' αυτούς που έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δηλαδή που έχουν δυνατότητα άμεσης συνταξιοδότησης, ότι πρέπει να το πράξουν εντός του 2021, γιατί διαφορετικά θα χάσουν το δικαίωμά τους. Κατά την άποψή μου τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, δεδομένου ότι τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ουδέποτε εθίγησαν, ακόμη και τις δύσκολες εποχές των μνημονίων.
Επομένως ξεκαθαρίζουμε ότι κάποιος που έχει νόμιμο δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το 2021, μπορεί να το ασκήσει οποτεδήποτε στο μέλλον επιθυμεί. Αυτό που λέμε δεν αποτελεί προτροπή παραμονής στην εργασία, αυτό άλλωστε είναι θέμα προσωπικής απόφασης του καθενός μας, απλώς είναι αποσαφήνιση μιας σημαντικής παραμέτρου στην απόφαση που θα πάρει κάποιος.
Η δεύτερη πλευρά του θέματος έχει να κάνει με το ότι εντός του 2021 πρέπει κάποιος να «κλειδώσει» το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα, το οποίο πρόκειται μελλοντικά να ασκήσει. Πολλοί ασφαλισμένοι έχουν εδραία πεποίθηση ότι πρέπει να προβούν σε κάποια ενέργεια κατοχύρωσης του μελλοντικού τους δικαιώματος. Πρέπει λοιπόν να τονίσουμε ότι ούτε υπάρχει, ούτε ποτέ υπήρξε καμία προβλεπόμενη ή απαιτούμενη από διάταξη, διοικητική ενέργεια κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Κατ' επέκταση, καμία ανάγκη δεν υπάρχει να σπεύσουν οι ασφαλισμένοι στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για να «κλειδώσουν» μελλοντικά δικαιώματα. Κυρίως πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό συνδέεται με αναγνώριση πλασματικών ετών που θα χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά στον πραγματικό χρόνο ασφάλισης, έτσι ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει ο κάθε ασφαλισμένος τον κατά περίπτωση απαιτούμενο, για τη συνταξιοδότησή του, χρόνο ασφάλισης.
Άποψή μας είναι ότι οι αναγνωρίσεις πλασματικών πρέπει να γίνονται στοχευμένα και συνδυαστικά με τον πραγματικό ασφαλιστικό βίο και όχι τυφλά και υποθετικά. Υπ' αυτή την έννοια, σαφώς μπορεί κάποιος εντός του 2021 να προχωρήσει σε αναγνωρίσεις πλασματικών. Επ' ουδενί βεβαίως αυτό δεν συνεπάγεται κάποια πρόσθετη κατοχύρωση σε σχέση με τον ασφαλισμένο που δεν θα το πράξει εντός του 2021.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι απόψεις που εκφράζονται πηγάζουν από την ισχύουσα νομοθεσία και όχι από μελλοντικές προβλέψεις εξελίξεων στο ασφαλιστικό. Έτσι όμως πρέπει να λειτουργούμε όσοι ασχολούμεθα με την νομική επιστήμη. Οι εξελίξεις του μέλλοντος είναι αβέβαιες και κινούνται σε άλλη σφαίρα πέραν της νομικής επιστήμης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!