Για την πολυαναμενόμενη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) που αφορά σε αναδρομικά συνταξιούχων και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις μιλούν στην «Η» ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος και ο εργατολόγος Διονύσης Ρίζος.
Όπως έγραψε νωρίτερα η «Η», το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ότι «στερείται σχετικής δικαιοδοσίας» να αποφανθεί αν ποια απόφαση πρέπει να υπερισχύσει, αυτή του Αρείου Πάγου που έκρινε (το 2023) την κατάργηση των Δώρων ως συνταγματική ή του ΣτΕ (το 2015) που έχει κρίνει πως ήταν αντισυνταγματική.
Τι γίνεται από εδώ και έπειτα;
Σύμφωνα με νομικούς ειδικούς στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η απόφαση αυτή δεν αναιρεί τα αναδρομικά για περίπου 300.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη πριν από τον νόμο Βρούτση (2020), ο οποίος περιόρισε τις πληρωμές αναδρομικών μόνο στις κύριες συντάξεις.
Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι αυτοί συνεχίζουν να δικαιούνται:
- Αναδρομικά από τα κομμένα Δώρα ύψους 800 ευρώ στις κύριες συντάξεις.
- Αναδρομικά από δύο επικουρικές συντάξεις.
Το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μαζικές πληρωμές ή αν θα συνεχιστούν οι δικαστικές διεκδικήσεις, οι οποίες είχαν παγώσει εν αναμονή της απόφασης του ΑΕΔ.
Δ. Μπούρλος: Απαιτείται πολιτική απόφαση
«Μετά την απόφαση του ΑΕΔ αναμένουμε μια πολιτική απόφαση σε σχέση με την επιστροφή των περικοπών των επικουρικών καθώς και των δώρων κύριων και επικουρικών για το 11μηνο Ιούλιος 2015 με Μάιος 2016. Θα εξακολουθήσουν δηλαδή οι δίκες όσων είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη μέχρι τον Ιούλιο του 2020 ή θα αποδοθούν χωρίς δίκες τα αναδρομικά του 11μήνου;
Η πιο ορθά θα αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους ανεξαρτήτως αν προσέφυγαν ή δεν προσέφυγαν πειθόμενοι από την τότε υπόσχεση της Πολιτείας ότι το αποτέλεσμα των δικών του ΣτΕ θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων»;, δηλώνει στην «Η» ο Δημήτρης Μπούρλος, δικηγόρος, πρώην εκδότης του περιοδικού Νομοθεσία ΙΚΑ.
![](/sites/default/files/styles/default/public/2025-02/004_-_dimitris_mpoyrlos.jpg?itok=7HYlbtAH)
Δ. Ρίζος: Ισχυρές οι διεκδικήσεις για το 11μηνο
«Παραμένει ισχυρότατη η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε το 2015 ότι ήταν αντισυνταγματική η περικοπή των Δώρων και των επιδομάτων χωρίς προηγούμενη ειδική μελέτη. Και εφόσον παραμένει ισχυρή η απόφαση του 2015, παραμένουν ισχυρές και οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων για το 11μηνο Ιούλιος 2015 με Μάιος 2016 όσον αφορά στα κομμένα Δώρα και τις μειώσεις των επικουρικών.
Οι δικαιούχοι είναι οι περίπου 300.000 που είχαν προσφύγει πριν τον νόμο Βρούτση το 2020», δηλώνει στην «Η» ο δικηγόρος - εργατολόγος, Διονύσης Ρίζος.
![](/sites/default/files/styles/default/public/2025-02/stigmiotypo_othonis_2025-02-12_165630.png?itok=7Ug_8ukw)
Συμπερασματικά, δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ των αποφάσεων.
Το ΑΕΔ κατέληξε ότι οι δύο αποφάσεις δεν έρχονται σε άμεση αντίθεση, καθώς αφορούν διαφορετικές περιπτώσεις. Συγκεκριμένα:
- Ο Άρειος Πάγος έκρινε για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου οι συνταξιούχοι λαμβάνουν επικουρικές από ΝΠΙΔ (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου).
- Το ΣτΕ, αντίθετα, είχε αποφανθεί για τις συντάξεις που καταβάλλονται από δημόσιους φορείς και ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου), βασιζόμενο στο υποχρεωτικό χαρακτήρα της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης και στη μονοπωλιακή παροχή της από το κράτος ή ΝΠΔΔ.
Το ΣτΕ είχε επίσης λάβει υπόψη τις πολλαπλές περικοπές συντάξεων που είχαν προηγηθεί με τα πρώτα δύο μνημόνια (2010-2012), καταλήγοντας ότι έπρεπε να έχει προηγηθεί μελέτη πριν τις περικοπές.