Μεταβατική περίοδος θα προβλεφθεί στο πλαίσιο της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η οποία αναμένεται να έλθει στο προσκήνιο σε δύο χρόνια, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.
Ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, επεσήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «εύλογο είναι να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος», δίνοντας το εξής παράδειγμα: «Αν υποθέσουμε ότι στην τριετία η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι ένα εξάμηνο, αυτή η αύξηση θα μπορούσε να είναι κατά δύο μήνες κάθε έτος, ώστε το εξάμηνο να προστεθεί στα ηλικιακά όρια εντός της τριετίας και όχι μονομιάς».
Στο τραπέζι σε δύο χρόνια
Το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι τέλη του 2026 – αρχές του 2027, με βάση τη μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής, η οποία εκπονείται κάθε τρία χρόνια και θα αποτυπώσει, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία δεν καταργήθηκε, από την 1/1/2024 τα όρια ηλικίας θα ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση πάντα το προσδόκιμο ζωής. Από το 2010 έως το 2015 είχαμε αύξηση του προσδόκιμου ζωής (περίπου 7 έως 12 μήνες). Ωστόσο, την περίοδο 2015-2020 δε σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας, το προσδόκιμο ζωής έχει υποχωρήσει, οπότε, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, δεν απαιτείται προς το παρόν να ανοίξει συζήτηση για αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται μέχρι σήμερα στο «απυρόβλητο», καθώς μετά από την πίεση της τρόικα αυξήθηκαν κατά δύο έτη τα ηλικιακά όρια στα 67 και στα 62 από 1/1/2013, πολύ περισσότερο δηλαδή από εκείνη την αύξηση που θα προέκυπτε από την εφαρμογή του νόμου του 2010. Επιπλέον, με το νόμο 4336/2015 αυξήθηκαν με βίαιο τρόπο και όλα τα ενδιάμεσα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Ένα ακόμα επιχείρημα για να μην ανοίξει η συζήτηση είναι ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στην ΕΕ μαζί με τη Γαλλία (67 και 62 μετά τη μεταρρύθμιση Μακρόν) και την Ιταλία (67 και 64).
→ Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Ανάβει πράσινο φως για δωρεάν φάρμακα σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους
Οι εκτιμήσεις της Eurostat
Ωστόσο, η πρόσφατη έκθεση της ΕΕ (Eurostat ageing report group 2024) αποτυπώνει στις προβολές της για την Ελλάδα αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 7-8 μήνες από το 2024 έως το 2030 και υποδεικνύει αύξηση των ορίων ηλικίας για τη χώρα μας στα 68,5 έτη από 67 σήμερα, το 2030.
Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, αυτό σημαίνει ότι τα όρια ηλικίας πρέπει να αυξάνονται κατά 8 μήνες κάθε τρία χρόνια. Με τη χρήση μεταβατικής περιόδου, η αύξηση εκτιμάται ότι θα είναι 3 μήνες κατ’ έτος στο διάστημα το 2027-2030.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Eurostat, η Ελλάδα, που το τρέχον έτος 2024 έχει γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 67 και τα 62 για πρόωρη συνταξιοδότηση, το 2030 θα πρέπει να το αυξήσει κατά ενάμισι έτος στα 68,5 και για την πρόωρη συνταξιοδότηση κατά ένα έτος και τρεις μήνες, στα 63,5. Η τελευταία μελέτη του ΟΟΣΑ πάντως δείχνει ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας στην Ελλάδα, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, θα είναι στο 1 έτος κατά την πρώτη εφαρμογή της σύνδεσης των ηλικιών συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
Πρακτικά, το 62ο έτος θα ανεβεί στα 63 και το 67ο στα 68. Με τη χρήση της μεταβατικής περιόδου, η αύξηση θα είναι 4 μήνες κατ’ έτος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!