Ολοκληρώνεται σήμερα με τις επαναληπτικές εκλογές μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα, μια τετράμηνη εσωτερική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ που έθεσε σε δοκιμασία την αντιπολιτευτική του δράση, ωστόσο ανέδειξε το υψηλό επίπεδο των υποψηφίων και της αντιπαράθεσης μεταξύ τους, που ούτε άνευρη ήταν, αλλά ούτε και εκτός ορίων.
Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, από το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής και αμέσως μετά την κατάληξη του πολύωρου θρίλερ μεταξύ Δούκα - Γερουλάνου για την κατάκτηση της προνομιούχου δεύτερης θέσης, ξεκίνησε μια μακρά αλυσίδα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, συναντήσεων, διαπραγματεύσεων και προσπάθειας διαμόρφωσης συμμαχιών από τα δυο στρατόπεδα των σημερινών μονομάχων. Αυτές οι αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις οδήγησαν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθούν δημόσια υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, κι άλλους (κυρίως τους υποψηφίους του πρώτου γύρου) που θέλησαν να παραμείνουν ουδέτεροι, τουλάχιστον ως προς τον δημόσιο λόγο τους.
Για τη σημερινή αναμέτρηση, κάθε πρόβλεψη είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη, καθώς υπάρχουν μόνο τρεις σταθερές και πάρα πολλές μεταβλητές.
Οι σταθερές και οι μεταβλητές
Οι τρεις σταθερές είναι: Η διαφορά του πρώτου γύρου κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη (29,64% και 89.200 ψήφους) σε βάρος του Χάρη Δούκα (21,41% και 64.490 ψήφους), το δεδομένο της εμπειρίας από προηγούμενες αναμετρήσεις, ότι στο σημερινό δεύτερο γύρο θα προσέλθουν λιγότεροι πολίτες να ψηφίσουν από όσοι στον πρώτο και, βέβαια, οι δημόσιες στηρίξεις επωνύμων στο ΠΑΣΟΚ υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.
Οι μεταβλητές, όμως, είναι περισσότερες και πιο σημαντικές. Θα προσέλθουν, ασφαλώς, λιγότεροι, αλλά πόσο λιγότεροι; Όσο πιο μικρό αποδειχθεί το σημερινό εκλογικό σώμα, τόσο δυσκολότερο είναι για τον Χάρη Δούκα να καλύψει την απόσταση του πρώτου γύρου από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Κι αυτό όμως δεν είναι βέβαιο, γιατί δεν ξέρουμε από ποιες δεξαμενές θα προέλθει η σημερινή αποχή. Θα είναι από δεξαμενές που, αν προσέρχονταν στα εκλογικά κέντρα, θα ψήφιζαν Ανδρουλάκη, ή Δούκα;
Ας δούμε ένα παράδειγμα: Στα social media του Παύλου Γρεουλάνου υπάρχει πληθώρα αναρτήσεων, στις οποίες οι χρήστες αναφέρουν ότι δεν θα προσέλθουν να ψηφίσουν μετά την οριακή αποτυχία του εκλεκτού τους να βρεθεί στον δεύτερο γύρο. Αυτούς, ποιος τους χάνει από τους δυο σημερινούς μονομάχους; Ο κ. Ανδρουλάκης; Ή ο κ. Δούκας; Ή μήπως θα πρέπει να τους χρεώσουμε ισόποσα στους δυο μονομάχους, οπότε λόγω του αποτελέσματος τους πρώτου γύρου, έχει προβάδισμα ο κ. Ανδρουλάκης;
Άλλη μεταβλητή: Πόσο θα επηρεάσουν οι δημόσιες στηρίξεις επωνύμων στον ένα ή τον άλλο υποψήφιο; Πολύ; Λίγο; Ή η καθεμιά θα αποδειχθεί ότι έχει το δικό της ειδικό βάρος; Άγνωστο… Επίσης, πόσο θα επηρεάσουν τους εκλογείς τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας, όπως πχ η αδυναμία των δυο υποψηφίων να καταλήξουν στη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ μεταξύ τους; Θα χρεωθούν στον ένα, στον άλλο ή και στους δυο;
Συμπερασματικά, κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη και μάλλον αφορά σε προσωπικές επιθυμίες, παρά σε πολιτικές κρίσεις βάσει δεδομένων. Άλλωστε μιλάμε για ένα εκλογικό σώμα 300.000, με τις 150.000 να έχουν επιλέξει τους κ.κ. Ανδρουλάκη και Δούκα και τις άλλες 150.000 να είναι ο «άγνωστος Χ». Υπολογίζεται με βάση περασμένες εκλογικές μάχες ότι περίπου από τους 150.000 που επέλεξαν έναν ή μία από τους τέσσερις οι οποίοι αποκλείστηκαν την περασμένη Κυριακή, οι μισοί περίπου δεν θα προσέλθουν σήμερα να ψηφίσουν. Συνεπώς το να προσπαθεί κανείς να εξάγει ασφαλές συμπέρασμα και να κάνει αξιόπιστη πρόγνωση για την εκλογική συμπεριφορά περίπου 75.000 που θα προσέλθουν στις κάλπες χωρίς οι δυο μονομάχοι να είναι η πρώτη τους επιλογή πριν 7 ημέρες, είναι αδύνατο. Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε αυθεντικά, καθώς η λαϊκή βάση του κινήματος θα έχει εκλέξει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!