Οφέλη σε πολλά επίπεδα προσπόρισε η συνάντηση των εννέα μεσογειακών κρατών (Med9) με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία έλαβε χώρα στην Πάφο της Κύπρου, μόλις λίγες μέρες πριν τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των «27», την επόμενη εβδομάδα.
Η συνεννόηση των ευρωπαϊκών κρατών που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα, δηλαδή του περίφημου «μεσογειακού Νότου» της ΕΕ, είναι πάντοτε χρήσιμη, ειδικά όμως υπό τις παρούσες συνθήκες με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να κινδυνεύει να βγει εκτός ορίων, έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.
►Διαβάστε επίσης: Όλα της κάλπης δύσκολα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Η θέση της Ελλάδας
Στην συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός έθεσε θέματα ειδικότερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως είναι οι κίνδυνοι για νέα έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος, λόγω της συνέχισης των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας για ευρωπαϊκή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η οποία διχάζει τους «27». Επίσης έκανε λόγο για την ανάγκη να ενισχυθούν οι χώρες πρώτης γραμμής, να υπάρξει συνεργασία με τρίτες χώρες όπως αυτή που καλλιεργείται με την Τουρκία στις συναντήσεις των δυο υπουργών Μετανάστευσης, αλλά και να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
►Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Το πιο πολιτικό debate των τελευταίων μηνών αφορά στη διαγραφή Κασσελάκη
Στο μενού... και η Ουκρανία
Η συνάντηση των δυο ηγετών περιέλαβε, επίσης, συζητήσεις για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και γενικότερα ζητήματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή οικονομία και στην ανάγκη τόνωσης της ανταγωνιστικότητάς της με έμφαση στην πρόσφατη έκθεση Ντράγκι. Η ίδια η κ. φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την υποστήριξή της στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάτι που επίσης ικανοποίησε την ελληνική πλευρά.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, με κύριο μενού της συνάντησης τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο γενίκευσης των συρράξεων, ενώ ο πρωθυπουργός μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον σταθεροποιητικό και υπεύθυνο ρόλο που τηρεί η Ιορδανία, καθώς και στο ότι πρωταγωνιστεί στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Η σημασία της Ιορδανίας
Στις δηλώσεις του, μετά το τέλος της Διάσκεψης και των διμερών συναντήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικά στη σημασία της παρουσίας της Ιορδανίας στη Διάσκεψη, έκανε ειδική μνεία στο σταθεροποιητικό της ρόλο στη Μέση Ανατολή και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση «περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη» στο Αμμάν. Μεγάλο μέρος των δηλώσεών του αφιερώθηκε στην ανάγκη άμεσης εκεχειρίας σε Γάζα και Λίβανο, προκειμένου να σταματήσει η κλιμάκωση των εχθροπραξιών και να περιοριστεί η ανθρωπιστική κρίση.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες της Διάσκεψης, δηλαδή την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, το μεταναστευτικό πρόβλημα, και τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη ζωή των κοινωνιών των 27 κρατών- μελών.
Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τις δηλώσεις του με ειδική αναφορά στο Κυπριακό, το οποίο περιλαμβάνεται στο Κοινό κείμενο των εννέα κρατών της Med9, κι εξέφρασε την ελπίδα του ότι η άτυπη τριμερής υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση του ζητήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και των επιταγών του Διεθνούς Δικαίου.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεργασία των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε με κυπριακή πρωτοβουλία, στην αρχή περιλάμβανε επτά μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα και Πορτογαλία) ενώ το 2021 προστέθηκαν η Σλοβενία και η Κροατία.-
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!