Με τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να βρίσκονται σε έναν κύκλο εσωστρέφειας, λόγω των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας, η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία βρίσκονται στην πολιτικά παράδοξη κατάσταση να κυβερνούν χωρίς ουσιαστική πίεση από την αντιπολίτευση, κι έτσι από τη μια να μειώνονται οι ρυθμοί αρκετών υπουργών ως προς τη προώθηση του κυβερνητικού έργου κι από την άλλη να αναπτύσσονται δυνάμεις κριτικής.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των «11» που κατέθεσαν ερώτηση για το ιδιωτικό χρέος, κίνηση η οποία ερμηνεύτηκε ως εξωτερίκευση μιας δυσαρέσκειας βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Η απάντηση της ΝΔ ήταν από τη μια η διαγραφή του Μάριου Σαλμά για τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές εντυπώσεις που άφηνε με τις αναφορές του σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς, που όμως δεν πήγαινε τις αντίστοιχες υποθέσεις στη δικαιοσύνη, κι από την άλλη ότι η κριτική και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι υποχρέωση των βουλευτών, άρα η ηγεσία του κόμματος δεν ανησυχεί.
Παρ’ όλα αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου και την οδό Πειραιώς έχουν φτάσει διασταυρωμένες πληροφορίες ότι οι δυσαρεστημένοι βουλευτές είναι περισσότεροι κι ότι ετοιμάζουν νέες ερωτήσεις στη Βουλή.
Γι αυτό οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη προγραμματίζουν τακτικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με ομάδες διαφωνούντων βουλευτών στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε πρώτον να καταγραφούν οι πηγές της διαφωνίας καθενός (γιατί είναι σαφές ότι δεν αποτελούν ενιαία πολιτική οντότητα, αλλά η δυσαρέσκεια καθενός προέρχεται από διαφορετικούς λόγους) και δεύτερον να μεταδώσουν την αίσθηση ότι οι βουλευτές εισακούονται, ότι η φωνή τους υπολογίζεται κι ότι, συνεπώς, δεν πρέπει υποχρεωτικά να είναι κάποιος υπουργός ή υφυπουργός για να «μετράει» στο πολιτικό σκηνικό.
Σε αυτή την επιδίωξη της ηγεσίας της κυβέρνησης βοηθάει πολύ και η συγκυρία, καθώς την Παρασκευή, με αφορμή τα 50ά γενέθλιά του κόμματος, διοργανώνεται στην οδό Ρηγίλλης, έξω από τα ιστορικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας ένα street party, μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναμένεται να είναι ενωτική και θριαμβευτική, με έντονο συναίσθημα και ανάδειξη της πολιτικής ενότητας του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία 50 χρόνια. Στις 5 Οκτωβρίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία, και φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν έχουν αυταπάτες. Γνωρίζουν καλά ότι μετά από τις χαρές και τα πανηγύρια για τα γενέθλια του κόμματος, οι διαφωνούντες βουλευτές θα επανέλθουν, με το νομιμοποιημένο κι από τις δηλώσεις της ηγεσίας, τρόπο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναδεικνύοντας άλλα θέματα, που βρίσκονται σε απόκλιση από την κυβερνητική πολιτική.
Γι αυτό το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να χειριστεί με διαφορετικό τρόπο κάθε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που εκφράζει ένα παράπονο ή μια ελάσσονα πολιτική διαφοροποίηση. Για παράδειγμα, άλλη διαχείριση θα γίνεται σε έναν/μια βουλευτή που δυσανασχετεί γιατί στην εκλογική του/της περιφέρεια υπάρχει και υπουργός, ο οποίος αναντίρρητα έχει το πολιτικό προβάδισμα στη μάχη επανεκλογής, κι άλλη διαχείριση κάποιος που φιλοδοξεί πχ να «κτίσει» μια δεξιά ατζέντα απέναντι -ίσως κι αντίθετα- με την κυβερνητική πολιτική.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα, λοιπόν, θα εξελιχθεί με πολυμέτωπη αντίδραση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας προς όσους βουλευτές εμφανίζονται ως δυσαρεστημένοι ή αιρετικοί, ανάλογα με τα κίνητρα καθενός από αυτούς. «Και στο τέλος της ημέρας», λέει στην «Η» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «η διαγραφή Σαλμά δείχνει μέχρι πού μπορεί να γίνει ανεκτή μια διαφωνία».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!