Κατά γενική ομολογία το χθεσινό ντιμπέιτ μεταξύ των έξι υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ ήταν το πιο ενδιαφέρον από όλες τις τηλεμαχίες που έχουν διεξαχθεί κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο.
Σε αυτό συντέλεσε τόσο η δομή που συμφωνήθηκε μεταξύ των έξι, η οποία επέτρεπε την επιστροφή με εκ νέου ερώτηση μετά από μια απάντηση, τον δομημένο διάλογο μεταξύ των υποψηφίων και τις ερωτήσεις που ο ένας απηύθυνε στον άλλο, όσο και στον άρτιο τρόπο διαχείρισης της διαδικασίας από τους δυο δημοσιογράφους- συντονιστές, τον Γιώργο Κουβαρά και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.
Κοινή είναι η διαπίστωση ότι κάθε υποψήφιος στήριξε τη δική του στρατηγική, κανείς δεν έκανε το μοιραίο λάθος, που θα τον έβγαζε εκτός κούρσας ή θα μείωνε καθοριστικά τις πιθανότητές του, ενώ οι εκτιμήσεις για το ποιος/ποια και πόσο βγήκε κερδισμένος/η, ποικίλλουν ανάλογα με τις αντίστοιχες εντυπώσεις όσων κάνουν τις αξιολογήσεις.
Η στρατηγική των υποψηφίων
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερασπίστηκε τη δική του στρατηγική, που ήταν να καταδείξει ότι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ από το 8% στο 13% και δημοσκοπικά πάνω από το 15% στις μέρες μας αποτελεί κυρίως αποτέλεσμα της δικής του προεδρικής θητείας, της ανανέωσης του κόμματος, της κατοχύρωσης της πολιτικής του αυτονομίας και της ανάδειξης νέων στελεχών.
Κύριοι αποδέκτες της κριτικής του ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος, χωρίς να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι έμειναν στο απυρόβλητο.
Ο Παύλος Γερουλάνος στήριξε το δικό του πολιτικό αφήγημα, που συνοψίζεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο με νέα ηγεσία, η οποία έχει σχέδιο και δυνατότητα σύνθεσης. Εμφανίστηκε έτοιμος να απαντήσει στα ερωτήματα των δυο δημοσιογράφων και των υπόλοιπων πέντε υποψηφίων και δεν δίστασε να εξαπολύσει επιθέσεις κυρίως σε Ανδρουλάκη, Διαμαντοπούλου και Δούκα.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου υπηρέτησε τις δικές της προτεραιότητες, που ήταν η ανάγκη αλλαγής ηγεσίας, η επιστροφή στις βασικές αξίες του ΠΑΣΟΚ και η αλλαγή του μοντέλου άσκησης της προεδρίας του κόμματος, ώστε να απευθυνθεί πειστικά στο 1,5 εκατομμύριο πολίτες που έφυγαν από ΝΑ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντί του ΠΑΣΟΚ, επέλεξαν την αποχή. Τα βέλη της στράφηκαν κυρίως προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, το Χάρη Δούκα και τον Μιχάλη Κατρίνη.
Η Άννα Διαμαντοπούλου πρόβαλε το δικό της συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι η «πρωθυπουργησιμότητα», δηλαδή η σωρευμένη της πολιτική εμπειρία ως στέλεχος της αυτοδιοίκησης, υπουργός και Ευρωπαία επίτροπος και θέλησε να περάσει στους τηλεθεατές την εικόνα της υποψήφιας που μπορεί να σταθεί στον πρωθυπουργικό θώκο, κάτι που προϋποθέτει ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ, όπως συνηθίζει να λέει. Στράφηκε κυρίως εναντίον του Χάρη Δούκα και του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ είχε έναν έντονο διάλογο και με τον Μιχάλη Κατρίνη, σε ερωτήσεις που εκείνος της υπέβαλε.
Ο Χάρης Δούκας προσπάθησε να πείσει ότι η δική του υποψηφιότητα εκφράζει τη σύγκλιση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της ευρύτερης κεντροαριστεράς, ενώ επιχείρησε να γεφυρώσει την εκ της θέσεώς του υπερκομματική ιδιότητα του Δημάρχου Αθηναίων με εκείνη του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Κυρίως στράφηκε εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, της Άννας Διαμαντοπούλου και του Μιχάλη Κατρίνη.
Τέλος ο Μιχάλης Κατρίνης επέμεινε στη δική του στρατηγική που επιδιώκει ένα μεγάλο και πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν στην περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν έφυγε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ και στράφηκε με επιθετικές ερωτήσεις εναντίον της Νάντιας Γιαννακοπούλου, του Χάρη Δούκα και της Άννας Διαμαντοπούλου. Αμυνόμενος κονταροκτυπήθηκε τόσο με τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και με τον Παύλο Γερουλάνο.
Τρεις ώρες κράτησε το ντιμπέιτ
Η τηλεμαχία κράτησε ακριβώς τρεις ώρες, ξεκίνησε στις 9 το βράδυ κι ολοκληρώθηκε ακριβώς τα μεσάνυχτα, σε καμία φάση της κάποιος από τους υποψηφίους δεν «υπερέβη τα εσκαμμένα», χαρακτηρίστηκε από πολιτικές τοποθετήσεις -κι όσες ήταν προσωπικές αιχμές ή ευθείες επιθέσεις, ενείχαν σαφώς το πολιτικό στοιχείο μέσα τους- και κράτησε ζωηρό το ενδιαφέρον των τηλεθεατών από το πρώτο ως το τελευταίο του λεπτό.
Υπό την προϋπόθεση ότι η προεκλογική περίοδος θα ολοκληρωθεί χωρίς να διαρραγεί η πολιτική και ψυχική ενότητα των κεντρικών στελεχών του, φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια ακόμα ευκαιρία…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!