Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μείωσης ή μηδενισμού του ΦΠΑ στα τρόφιμα καθώς «δεν θα αποδώσει, τη δεδομένη στιγμή που ετησίως εισπράττουμε από ΦΠΑ 23 δισ. ευρώ» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Μιλώντας στον Σκάι, για το Καλάθι του Μαθητή και τις τιμές των προϊόντων, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι βασίζεται σε έναν συγκεκριμένο νόμο, κατά τον οποίο «ο πωλητής, δηλαδή το σούπερ-μάρκετ ή το βιβλιοπωλείο, δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους από αυτό που είχε τον Δεκέμβριο του 2021». Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα, γεγονός που επιτρέπει στις οικογένειες να αγοράσουν τα σχολικά είδη σε αρκετά καλύτερες τιμές.
«Τα πρόστιμα έχουν εξαπλασιαστεί, αυτήν τη στιγμή στην αγορά διενεργούνται έλεγχοι σε 2.500 κωδικούς προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, στις βιομηχανίες και στις πολυεθνικές. Μιλάμε για βασικά είδη διαβίωσης και τρόφιμα, με τη ΔΙΜΕΑ να έχει ξεκινήσει αυτήν τη δουλειά από τα τέλη Ιουλίου».
Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε πως οι τζίροι στα σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί, γεγονός που οφείλεται στο ότι σιγά σιγά ψωνίζει περισσότερος κόσμος. Αυτό είναι επίσημο στοιχείο, όπως επίσημο στοιχείο είναι και αυτό που δείχνει το ΙΕΛΚΑ, ότι για τέταρτο συνεχή μήνα, σε σχέση με πέρσι τον Αύγουστο, στα σούπερ μάρκετ οι τιμές είναι έως 2% φθηνότερες από πέρσι».
«Εάν το λάδι δεν είχε αύξηση τιμών σε σχέση με πέρσι, τότε σήμερα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα ήταν μηδενικός»
Ως προς την κατακόρυφη άνοδο στις τιμές του λαδιού φέτος, ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως «λάδι παράγουν πολύ λίγες χώρες, με την πιο μεγάλη ελαιοπαραγωγό να είναι η Ισπανία, μια χώρα που η σοδειά της πέρσι καταστράφηκε λόγω της κλιματικής κρίσης και άρα αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχτεί σε όλον τον κόσμο η τιμή του λαδιού. Εάν το λάδι δεν είχε αύξηση σε σχέση με πέρσι, τότε σήμερα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα ήταν μηδενικός».