Τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τις οποίες υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ψηφιακό «πράσινο» πιστοποιητικό για εύκολη μετακίνηση των πολιτών εντός της ΕΕ προβάλλει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση. Σκοπός του επικοινωνιακού επιτελείου είναι η ενημέρωση των πολιτών για το ότι τελικά οι Ευρωπαίοι πείστηκαν από τα επιχειρήματα του Έλληνα πρωθυπουργού και -ενώ αρχικά είχαν δει την πρόταση με επιφυλακτικότητα- τελικά την υιοθετούν.
Το πιστοποιητικό αυτό -όπως είχε διευκρινίσει ο κ. Μητσοτάκης- θα λειτουργεί σαν «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας», καθώς θα απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία, καλύπτοντας τρεις τύπους πιστοποιητικών: πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό. Έτσι η κινητικότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τονωθεί σημαντικά, κι αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει γενικότερα στην πολύ δύσκολη προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας αμέσως μόλις ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση.
Δεν παραλείπουν, βέβαια, να εξαπολύσουν βολές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ότι ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει την πρόταση Μητσοτάκη ως «πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας», καθώς και πρωτοβουλία «καταδικασμένη να αποτύχει». Διαψεύστηκε για μια ακόμα φορά, υπογραμμίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου και τονίζουν τη σημαντική επιτυχία των προσπαθειών του Κυριάκου Μητσοτάκη που δείχνει την προϊούσα αποδοχή του από τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης ως ενός ηγέτη που η κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια μπορεί να στηριχθεί επάνω του, ενώ αξιολογούν και το ότι η συγκεκριμένη του πρόταση μπορεί να συμβάλει στη διευκόλυνση και την τόνωση των τουριστικών ροών σε όλη την Ευρώπη, και ειδικά προς τη χώρα μας.
Το δεύτερο θέμα κυβερνητικής ικανοποίησης είναι η τύχη που επιφύλαξαν οι διεθνείς αγορές στο 30ετές ομόλογο που εξέδωσε η χώρα μας την Τετάρτη.
«Πετύχαμε κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από δύο χρόνια, όπως είπε ο Μητσοτάκης» έλεγε χθες στέλεχος- κλειδί στη λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου. «Για πρώτη φορά μετά το 2008 προχωρήσαμε στην έκδοση 30ετους ομολόγου και αντλήσαμε εύκολα 2,5 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο κάτω του 2%, ενώ αν θέλαμε θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πολύ μεγαλύτερο κονδύλι. Αυτό πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της γενικευμένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας που επικρατεί σε όλο τον κόσμο λόγω της τεράστιας δοκιμασίας με τα lockdown και την επιβράδυνση της οικονομικής λειτουργίας. Αν αυτό δεν είναι μια ακόμα ψήφος εμπιστοσύνης τη διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην οικονομική πολιτική και τις προοπτικές της Ελλάδας, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους «πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!