Καθώς αυτές τις μέρες κλείνουν πενήντα χρόνια από την διπλή τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τη μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παραμένει διαιρεμένη και με σημαντικά εδάφη της κάτω από τη μπότα του Τούρκου κατακτητή, φαίνεται ότι μετά από επτά χρόνια πλήρους ακινησίας γύρω από το εθνικό ζήτημα, κάτι έχει αρχίσει να κινείται…
Όλο το προηγούμενο διάστημα φαινόταν ότι υπάρχει μια χαμηλών τόνων και μακριά από τη δημοσιότητα, εντατική προετοιμασία, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να έχει αναγάγει το Κυπριακό ως μια από τις προτεραιότητές του (κάτι που δεν φαινόταν νωρίτερα…) και την ειδική απεσταλμένη του στην Κύπρο, την Μαρία Άνχελα Χόλγκουιν Κουέγιαρ να έχει προχωρήσει σε σειρά παρασκηνιακών επαφών με τα δυο μέρη, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα γνωστή η θέση και των δυο.
Με βάση την πληροφόρηση που έλαβε ο ΓΓ του Οργανισμού από την κυρία Κουέγιαρ, ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε πρόσκληση για τριμερή συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν ο ίδιος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η συνάντηση των τριών, σύμφωνα με την πρόταση Γκουτέρες, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στις 13 Αυγούστου.
►Διαβάστε επίσης: Γεραπετρίτης: Ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα το Κυπριακό
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχθηκε αμέσως και με προθυμία την πρόταση Γκουτέρες, καθώς η Κυπριακή Κυβέρνηση επιθυμεί σαφώς την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, ο οποίος έχει παγώσει επί περίπου επτά χρόνια, κι αυτό μόνο σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αποβεί. Μάλιστα ο κ. Χριστοδουλίδης έσπευσε να δημοσιοποιήσει το ότι η Λευκωσία ανέλαβε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση: «Πριν από λίγες μέρες, ως αποτέλεσμα των δικών μας επίμονων προσπαθειών, τόσο προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντα και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, έχω βολιδοσκοπηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη για να συμμετάσχω εντός Αυγούστου, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 13 Αυγούστου, σε τριμερή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών». Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε την ελπίδα του να δεχθεί και η τουρκοκυπριακή πλευρά τη συνάντηση, ώστε να προχωρήσει ο ΟΗΕ σε επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ο κ. Χριστοδουλίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του εναπόθεσε πολλές από τις ελπίδες του τόσο στον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και στην Ενωμένη Ευρώπη, λέγοντας ότι παρά την απαισιοδοξία που δημιουργείται από τις δημόσιες τοποθετήσεις της Τουρκίας η οποία μιλά για οριστική διαίρεση του νησιού με δήθεν λύση δύο κρατών και για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας, εξέφρασε την πίστη του ότι, αξιοποιώντας το μέχρι σήμερα διαπραγματευτικό κεκτημένο αλλά πολύ περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να δώσει απαντήσεις στις όποιες ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είναι εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Από την άλλη πλευρά όμως, ο Ερσίν Τατάρ τηρεί ακόμα και σήμερα σιγή ιχθύος. Βέβαια οι «εορταστικές» εκδηλώσεις Τουρκίας και Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για τα 50 χρόνια του διπλού «Αττίλα» εκτιμάται ότι δεν ήταν προκλητική, δεν επιχείρησε να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και δεν διεύρυνε το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών στο νησί. Αυτό μπορεί να δημιουργεί κάποια αισιοδοξία, ωστόσο η σιωπή του Τατάρ δείχνει ότι η προσπάθεια του ΟΗΕ κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.
Σκοπός της Λευκωσίας είναι η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών ώστε οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να είναι ζωντανές, όταν -όπως εκτιμάται- η Τουρκία θα μπει για τα καλά στο παζάρι με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την οριστικοποίηση των ευρωτουρκικών σχέσεων στα επόμενα χρόνια. Εκεί υπάρχει η ελπίδα το Κυπριακό να μπει στην δύσκολη αυτή εξίσωση, αλλά ως τότε πρέπει όχι απλώς να έχουν ξαναρχίσει οι συνομιλίες, αλλά και να υπάρχει μια -αμυδρή, έστω- προοπτική επίλυσης του θέματος. Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα μάθουμε την απάντηση του Ερσίν Τατάρ και συνεπώς το τι δρομολογείται στο Κυπριακό…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!